Teplovzdušné nebo teplovodní krbové vložky, aneb jaký typ vytápění zvolit

Teplovzdušné nebo teplovodní krbové vložky, aneb jaký typ vytápění zvolit

Sdílejte

0.-úvod

Řešíte ve svém domě vytápění? Pokud ano, jistě se jako první objeví otázka spojená s tím, zda bude lepší řešení teplovzdušná krbová vložka, nebo teplovodní varianta. Už název jasně napovídá, že v prvním případě budete vytápět pomocí teplého vzduchu, zatímco v tom druhém budete ohřívat vodu. A jaké řešení je lepší? Podívejte se.

Náklady na rozvody

První, čeho se dotkneme, jsou pochopitelně finance. V obou případech je nutné myslet na to, že jak teplovzdušné vytápění, tak i teplovodní krbová vložka pochopitelně vyžaduje realizovat rozvody po celém objektu – nejčastěji v rodinném domě. Pokud jde o časovou, ale i finanční náročnost, tak jasně dominuje horký vzduch. Z hlediska nízkých nákladů je lepší volbou, a tak se může hodit hlavně do objektů, jako jsou třeba víkendové chaty, které nebudou sloužit ke stálému obývání a tak se při realizaci řeší každá koruna.

Rychlost vytopení objektu

I toto je nutné v našem porovnání zohlednit. Jde o situaci, kdy zapnete topení a poté čekáte, za jak dlouho budete mít u sebe doma teplo. I v tomto případě jasně dominuje teplý vzduch, který se do jednotlivých místností dostane mnohem rychleji. Když chcete dům vytopit během co nejkratšího času, je tento typ vytápění rozhodně krokem, se kterým vedle nešlápnete.

1.-Rychlost-vytopení-objektu

Akumulace tepla

I když vytopení objektu u teplovodní krbové vložky trvá déle, nesmíme opomíjet pozitivní schopnost akumulace. To znamená, že hřeje i dlouho po tom, co se v krbu přestane topit. Ideální, jak mít příjemné teplo dlouho po tom, co přestanete přikládat. Ideální hlavně v chladných zimních dnech, kdy se ráno nechcete probouzet do ledových teplot.

Variace využití

Zde opět dominuje teplovodní řešení, jelikož ho lze uzpůsobit nejenom k tomu, aby pomocí něho bylo vytápěno, ale třeba i k tomu, aby se takto při zatopení v krbu začala ohřívat voda v boileru, a nemuselo tak být využíváno třeba elektro kotle.

 

 

2.8/5 - (5 votes)
Sdílejte