Zkrášlete vaši zahradu přírodním kamenem

Zkrášlete vaši zahradu přírodním kamenem

Sdílejte

Když se zaměříte na nové, moderně pojaté zahrady, které vnikají u novostaveb v nynější době, záhy zjistíte, že velké oblibě se dostává přírodnímu kamenu. Není se čemu divit, protože tento přírodní materiál neshnije, jako dřevo, nezkoroduje, jako kov, jestliže jej v zahradě použijete, získáte dekoraci, ale i praktické pomocníky na mnoho let.

Výhody kamene

Kromě životnosti má kámen další přednosti. Je pevný, v případě deště jej nemusíte chránit, je odolný celkově proti povětrnostním podmínkám, zvláště, pokud zvolíte valouny, říční kameny, které jsou v prostředí, kde žijete po tisíciletí.

Lze z něj zhotovit takřka cokoli – obrubníky chodníků, „koberce“, zídky, pítka pro ptáky, dokonce i zahradní nábytek, fontánku, či jinou dekoraci do prostoru zahrady a mnohé další.

Čeho se držet?

Trendy je vsadit na přirozený vzhled, který je typický pro místo, kde žijete. Vsaďte na kameny, které znáte, jestliže chcete kombinovat netradiční kameny, nechte si poradit, nebo jednejte s citem. Inspirovat se můžete i na internetu, kde je fotografií s tematikou úpravy zahrad velké množství. Kombinaci kamenů a celkový vzhled byste zároveň viděli ještě před tím, než změnu začnete realizovat, což je velmi přínosné.

Plánujete-li do zahrady umístit velké kameny, ideální je usazovat je dříve, než vysadíte rostliny, nebo trávu. Menší kameny pak můžete umístit kolem travin (oblázky), keříků, stromků…

Naskládejte kameny do drátěných košů

Velkou oblibu nyní sklízí také kameny úhledně poskládané v drátěných koších. Těmto říkáme gabiony, nejčastěji je vidíme v obdélníkových tvarech, ale je možné je uložit do oblouků, válců, příp. pyramid atd. Jejich velkou předností je, že se dají recyklovat, mohou mít nejen různý tvar, ale i barvu podle zvoleného kamene, kdykoli je můžete rozložit a přetvořit. Nejpoužívanější je čedič nebo žula.

Slouží ke zpevnění terénu, vytvoření opěrných zídek, laviček, můžete z nich vytvořit prostor u venkovního krbu, kdy např. 50 cm na výšku bude tvořit gibon, dále necháte prostor 1 metr na dříví připravené k topení v krbu a nahoru uděláte polici z drátů či dřeva, na niž umístíte květiny nebo dekorace.

Abyste si gibon zhotovili, připravte si rovný zpevněný terén, někdy je lepší betonový základ.

Z kamínků můžete zhotovit také koberce, chodníčky, kruhové nášlapy, sochy, palisády a mnohé jiné. Záleží jen na vás a na tom, v jakém stylu chcete zahradu mít.

Rate this post
Sdílejte