Jaká vrata si lze pořídit ke garáži rodinného domu?

Jaká vrata si lze pořídit ke garáži rodinného domu?

Sdílejte

Při stavbě a rekonstrukci rodinného domu je zcela nepochybně praktické se zamyslet nad tím, zda jeho součástí nemá být také garáž. Ne vždy je možné parkovat před domem, navíc díky garáži máte auto lépe chráněné a zabezpečené proti poškození a odcizení. Základem k tomu jsou především kvalitní garážová vrata. Jaké v tomto směru máte možnosti?

Základní rozdíly mezi jednotlivými typy vrat

Klasikou jsou posuvná a roletová vrata. První varianta je však poměrně nepraktická, pokud hodláte mít garáž vytápěnou během zimních měsíců. Posuvné verze vrat totiž zpravidla nemají moc dobré tepelně izolační vlastnosti. Roletová vrata, též nazývaná jako rolovací, jsou na tom mnohem lépe. Navíc při manipulaci oceníte nižší hlučnost.

Nejoblíbenější variantou pro domácí využití jsou sekční garážová vrata. Jak už z názvu vyplývá, skládají se jednotlivých sekcí, jež se při otevírání zasunují do kazety pod strop. Je to výhodné hlavně v okamžiku, kdy chcete šetřit místo přímo uvnitř garáže, případně nechcete, aby se vrata při manipulaci otevírala do vnějšího prostoru, tedy kupříkladu do ulice, kde by samozřejmě mohla překážet. Tuto vlastnost mají výklopná vrata, jež jsou vhodná spíše pro garáže rodinných domů, které jsou od veřejného prostranství oddělené další částí vašeho soukromého pozemku, třeba zahradou apod.

Cena by neměla hrát hlavní roli. Důležitá je především bezpečnost

Pokud jde o cenu, jsou sekční garážová vrata asi nejdražší. Zato se však vyznačují vysokou spolehlivostí a dlouhou životností, díky čemuž se investice do nich rozhodně vyplácí. Slouží i jako dobrá ochrana proti odcizení vozidla a dalších věcí, jež do garáže umístíte. Samozřejmě je potřeba mít řádně zajištěný celý pozemek. K tomu poslouží kromě dalších prvků kovové ploty, v případě samotné domácnosti pak také venkovní roletyvenkovní žaluzie a bezpečnostní vchodové dveře.

Vždy je dobré, pokud barva vrat koresponduje s celkovým designem garáže a domu. V tomto ohledu nemusíte mít obavy, protože výrobci dnes nabízejí možnost pořídit si garážová vrata ve velmi široké škále barev i mnoha materiálech.

 

5/5 - (1 vote)
Sdílejte