Proč jímat dešťovou vodu? Toto je výčet hlavních důvodů

Proč jímat dešťovou vodu? Toto je výčet hlavních důvodů

Sdílejte

Když venku prší, většinou to máme spojeno jenom s tím, že by bylo vhodné se před deštěm schovat. A zároveň to považujeme za dobrou věc, pokud máme zahradu. Déšť nikdo nijak výrazně neřeší. Ale měl by. Dešťovou vodu lze totiž jímat, a důvody, proč to dělat, jsou hlavně pozitivní. O jaké se jedná konkrétně?

Možností jímání je mnoho

Nejprve se podívejme na to, do čeho je možné dešťovou vodu zachytávat. Když se půjdete podívat po zahrádkářských kolonií v okolí, jasně uvidíte, jak jsou místní lidé vynalézaví a co všechno vymyslí. Mezi hlavní možnosti, které se v rámci amatérského jímání používají, rozhodně patří:

  • Staré vany
  • Plastové nebo kovové sudy
  • Plastové eko kontejnery

Potom je tu ještě jedno řešení, které už je přece jenom profesionálnější a lepší. O co se jedná? Je to betonová jímka na dešťovou vodu. Řešení, které je dnes hojně doporučováno a mnoho lidí s její instalací rozhodně neváhá. Zde už jde o nádobu umístěnou v zemi, která slouží jako plnohodnotná nádrž.

Pořízení je levné

Je jasné, že když dáte pod svůj okap sud, který někde dostanete, bude to úplně nejlevnější. Když ale mluvíme o řešení na úrovni, tak vás tato varianta z cenového hlediska rozhodně nezklame. Proč? Důvodem je dotace, která je známá pod označením Dešťovka. Náš stát chce zachytávání a uchovávání dešťové vody podpořit, a tak přišel s dotačním programem, díky kterému je možné financovat jenom určitou část nákladů. Toto už je celkem jasný klad.

Instalace je hračkou

V podstatě se nejedná o nic jiného, než nádrž v zemi, do které bude proudit dešťová voda. Když se podíváte třeba na betonové jímky Plzeň, tak u řady pozemků ani není vidět, že by se zde nacházeli. Pokud jde o obrázky z realizací, tak se sami můžete přesvědčit o tom, že se mluví jenom o vyhloubení jámy, o následném uložení betonové jímky, proběhne několik napojení a poté už se může terén zase zarovnat. Pro specializované firmy je to naprostá hračka. Hotovo může být v podstatě za několik málo hodin. A to se vším všudy.

Vodu máte zdarma

Jelikož dešťová voda padá z nebe, a je zcela zdarma, máte jistotu toho, že i její využití je bezplatné. Nejenom, že můžete výrazně ušetřit, ale také se vám vrátí vynaložené náklady, které jste vynaložili na samotnou instalaci. A k čemu se vlastně taková voda hodí? Pohlížejte na ni jako na tu užitkovou. V první řadě to může být zalévání vaší zahrady, stejně jako můžete pomocí ní umývat své auto, nebo okolí domu, stejně jako se může hodit třeba na splachování, nebo jiné možnosti, kde nutně není třeba voda pitná, z vodovodního řadu. Když si představíte, kolik pitné vody a tedy i peněz ušetříte, je to vcelku zajímavé číslo, pro které už je vhodné začít uvažovat o tom, že dešťovou vodu také začnete používat.

 

Rate this post
Sdílejte