Jak probíhá výpočet hypotéky podle příjmu

Jak probíhá výpočet hypotéky podle příjmu

Sdílejte

Jestliže uvažujete či jste rozhodnuti pro koupi rodinného domku, bytu, příp. jiné nemovitosti, určitě vás zajímá, jak bude banka zjišťovat výši vašich příjmů a adekvátně k nim pak schválí žádost o konkrétní výši financí. V nedávných dnech byly sněmovnou odsouhlaseny změny týkající se podmínek, kterými se banky budou řídit při schvalování žádosti o hypotéku. Abyste na hypotéku dosáhli, budete muset splnit hned několik podmínek. Výpočet hypotéky podle příjmu vám ihned řekne, zda s vaším měsíčním příjmem dosáhnete na částku, kterou potřebujete.

Výpočty napříč celou hypotékou

Pokud žádáte o hypotéku, můžete na internetu využít praktické, snadné a rychlé kalkulačky online zdarma, díky nimž ihned zjistíte, jaká by byla měsíční splátka při konkrétní výši hypotéky a jakou dobu byste spláceli, neboli vyzkoušíte výpočet splátky hypotéky. Nově je dáno, že výše splátky nesmí být vyšší než 45 % vašeho čistého měsíčního příjmu. Toto má chránit žadatele o hypotéku před neschopností splácet v budoucnu, která může snadno nastat např. při ztrátě zaměstnání, dlouhodobé nemoci, nečekaných delších finančních výdajích atd.

Výpočet hypotéky je díky online kalkulačce skutečně jednoduchý a zvládne jej i ten, kdo si s internetem nikterak nerozumí. Uvedete, za jakým účelem chcete hypotéku použít, např. koupi nemovitosti, kupní cenu nemovitosti, kolik si chcete půjčit, dobu splácení, dobu fixace a základní údaje o Vašem bydlišti včetně kontaktu. Poté kliknete na buton „Srovnat nabídky hypoték“. To je vše. Poté už uvidíte přehled společností, jež by vám vyhovující hypotéku mohly poskytnout, a můžete se na ně obrátit se svojí žádostí.

Požádat o vyhovující hypotéku není složité. Vždy však myslete na to, že se zavazujete ke splácení nemalé měsíční splátky na mnoho let a půjčujte si jen takovou částku, kterou zvládnete splácet. Dobré je vyřídit si i pojištění pro případ neschopnosti splácet. Pokud by platební neschopnost byť jen krátkodobá hrozila, vždy se s bankou spojte a informujte ji před datem uplynutí termínu řádné splátky.

 

Rate this post
Sdílejte