Flanel – materiál s výjimečnými vlastnostmi

Flanel – materiál s výjimečnými vlastnostmi

Sdílejte

Když se řekne slovo flanel, tak si nejspíše vybavíte kostkovanou košili nebo hřejivé povlečení. Ale ne každá kostkovaná košile je z flanelu, jak by se mohlo zdát. Přečtěte si o tomto skvělém materiálu s výbornými vlastnostmi více!

Nejen flanelové košile

Říká se, že flanel byl vytvořen ve Skotsku nebo Walesu, kde bylo potřeba najít materiál, který se vyrovná s velmi nepředvídatelným a vlhkým počasím. A co z této bavlněné látky lze ušít? Známé jsou již zmíněné flanelové košile, pro skvělé vlastnosti a hebkost oceníte také povlečení nebo třeba domácí kalhoty. Tento materiál ocení i vaše děti – zkuste ušít třeba hřejivé pyžámko.

Vlastnosti flanelu

Flanel je látka, která je na první dotyk hebká, lehká a příjemně hřejivá. Jedná se o hustě tkanou látku, jejíž hebkost je dána především úpravou česáním, které se provádí po jedné nebo obou stranách. Vyrábí se z přírodních nebo syntetických zdrojů. Přírodním materiálem, díky kterému získáme flanel, je bavlna nebo vlna. Takový flanel je samozřejmě kvalitnější a příjemnější než ten, který získáváme synteticky.

Jak na údržbu?

Údržba flanelových věcí není extrémně náročná. Pokud dodržíte určitá pravidla, tak vám vaše flanelová košile nebo povlečení bude sloužit velmi dlouho. Flanel perte šetrně – zvolte kvalitní prací prostředek, obraťte naruby a maximum při odstřeďování nastavte na 800 otáček za minutu. Pokud nastavíte víc, tak by se mohla vlákna polámat a kvalita flanelu by byla pryč. Žehlit flanelové věci nemusíte, ale právě přežehlením získáte hladší povrch.

Flanel oceníte nejen v zimě

Právě během chladnějších dnů si budete vlastnosti tohoto materiálu nejvíce pochvalovat. Oblečení z flanelu oceníte ale i během zbytku roku.  Nemusíte se bát, že by se vaše kůže pod flanelovým povlečením dusila. Jedná se totiž o mimořádně prodyšný a savý materiál. V kombinaci s hebkostí, která vzniká díky úpravě počesáváním, je na spánek prostě ideální!

Ať už flanel nosíte nebo ne, určitě dejte tomuto materiálu šanci. Jistě vás překvapí svými vlastnostmi!

 

Rate this post
Sdílejte