Trend, jménem interiérové rolety: proč jsou tak populární?

Trend, jménem interiérové rolety: proč jsou tak populární?

Sdílejte

Při modernizaci interiéru nezapomeňte také na stínící techniku – i ta podléhá trendům. Zvolené stínění má totiž nejen praktickou funkci, ale také funkci estetickou. V současné době proto patří mezi nejpopulárnější stínění interiérové rolety, které stíní a zároveň dokáží dodat vašemu pokoji pořádný šmrnc. Jaké druhy rolet existují?

Látkové rolety

Látkové rolety zdobily domácnosti našich prarodičů a není divu, že jsou oblíbené dodnes. Stíní, omezí úniky tepla, krášlí místnost a navíc se snadno udržují, odpuzují prach a špínu, a pokud se přeci jen zapráší, stačí látkové rolety lehce vysát vysavačem. Vyrábí se v celé řadě barev a vzorů a proto je jednoduše sladíte s jakýmkoliv typem interiéru. Ovládají se řetízkem, pružinou i motoricky.

Rolety den a noc

Rolety den a noc jsou jedním z nejoblíbenějších druhů stínění – představují totiž to nejlepší z rolet i žaluzií dohromady. I když z konstrukčního hlediska se jedná o rolety, funkčností připomínají spíše žaluzie. Skládají se ze dvou látek, jedné průsvitné a druhé zatemňující, které se v pruzích střídají – když látkou posunujeme, můžeme docílit jak úplného zatemnění, tak nechat dostatek světla, aby pronikalo do místnosti, například přes den. Designů, barev a typů látek se prodává spoustu, i třeba v nehořlavém provedení.

Plisé žaluzie nebo rolety?

Podobně jsou na tom žaluzie plisé – i když se řadí mezi žaluzie, v podstatě se jedná o roletu.  Tato textilie je z jednoho kusu, ale složená do harmoniky, takže svým proužkovaným vzhledem opravdu připomíná žaluzii. Je úžasně variabilní, dá se stahovat seshora dolů, zdola nahoru i z prostředka oběma směry.

Vyrábí se až v 340 různých barvách a vzorech, takže ji opravdu sladíte s jakýmkoliv interiérem, zvolit si můžete i průsvitnost látky. Elegantní stínění je velmi oblíbené, protože se hodí i do atypických oken – kulatých, půlkulatých či třeba trojúhelníkových.

Římské rolety

Římské rolety jsou díky elegantnímu designu skvělou volbou hlavně do bytů a rodinných domů.  Skládají se pouze z látky, která může být jak průsvitná, tak zatemňovací. Záleží jen na vás, zdali sháníte stínění do obýváku, či do ložnice. Barvy můžete zvolit trendy pastelové, ale chybu neuděláte ani výraznou barvou, třeba populární tyrkysovou či fialovou. Římské rolety se hodí i do nadměrně velkých oken a v kombinaci se závěsy se postarají o to, aby z interiéru neunikalo zbytečně teplo.

Rate this post
Sdílejte