Koupě, nebo pronájem? Toť otázka

Koupě, nebo pronájem? Toť otázka

Sdílejte


Toužíte nebo ještě jste donedávna toužili po vlastním bydlení v hlavním městě, ale situace na pražském realitním trhu vás donutila buď se z města vystěhovat, nebo zvolit bydlení nájemní? Nejste sami.

S cenou nemovitostí v hlavním městě to v současné době není zrovna růžové. Ceny bytů i domů dosahují svého maxima a samozřejmě přibývá lidí, kteří si vlastní bydlení zkrátka nemohou dovolit. Svou bytovou situaci se pak snaží řešit, jak to jde. Ti mladší se vrací k rodičům, nebo volí podnájem, a ti starší pronájem. Ale ani bytů k pronájmu není nazbyt. Na jeden inzerát dle slov nejmenované realitní kanceláře reaguje i padesát zájemců! A ani ceny pronájmů nejsou zrovna nízké!

Ceny rostou všude na světě

Nechejme ale hovořit data. Za loňský rok stouply ceny bytů v průměru o 8,5 procent. Za poslední čtyři roky se však jednalo o neuvěřitelných čtyřicet procent! A půjdeme-li ještě dál do minulosti, tak ve srovnání s dobou před šesti lety pražské byty podražily o neskutečných 75 procent! Ceny nemovitostí stejně jako pozemků ovšem rostou na celém světě. Maxima dosahují třeba domy a byty i v novozélandském Aucklandu.

Luxus v podobě vlastního bydlení

Celé situaci nepomáhá ani situace na hypotečním trhu. Vražedná kombinace nedostupných hypoték a neustále se vzrůstajících cen nemovitostí v hlavním městě zkrátka z vlastního bydlení činí nadmíru luxusní záležitost. Kdo totiž už teď nebydlí ve vlastním a nepatří do kategorie vysoko příjmových, si ke splnění svého snu o vlastním bydlení bude muset pěkně otáčet.

Řešením je dostupnější bydlení za Prahou

Není se čemu divit, že lidé hnáni touhou po vlastním bydlení spíše opouštějí hlavní město a stěhují se za Prahu. Tam je situace o poznání lepší. Za posledních šest let se cena bytů mimo hlavní město navýšila jen o 35 procent.

Jak to bude dál?

V tomto ohledu jsou odborníci skeptičtí. O nějakém snížení cen si zřejmě můžeme jen nechat zdát. Ceny zkrátka i v nadcházejících letech porostou. Konkrétní ale chce být málokdo. Jak to bude dál, je tedy otázkou do pranice, na kterou nikdo nemá uspokojivou odpověď. A pozitivní už vůbec ne.

Poptávka versus nabídka

Ceny nemovitostí obecně určuje trh. Převyšuje-li poptávka nabídku, letí ceny nemovitostí raketově vzhůru. Dobrou zprávou zajisté je, že se znovu začíná, byť pomalým tempem, rozjíždět výstavba nových bytů.

Vlastní, nebo nájemní bydlení?

A pak tu je poptávka po bydlení jako taková. Realitní trh jako takový je ale také jakýmsi zrcadlem hypotečního trhu a na ceně nemovitostí se může (ale nemusí) negativně projevit i nedávné zpřísnění udělování hypoték, na které tedy dosáhne omezený počet žadatelů. Ti odmítnutí pak zřejmě zvýší počet zájemců o nájemní bydlení. Pak samozřejmě bude růst i jeho cena.

Obraťte se na profesionály

Situaci realitního trhu s napětím sledují i realitní kanceláře, které se samozřejmě maximálně snaží o to, aby výsledná cena byla maximálně výhodná jak pro prodávajícího, tak i kupujícího. Na prodej a pronájem nemovitostí výhradně z Prahy a okolí se specializuje například realitní kancelář TIDE REALITY (tide.cz) se sídlem na pražském nábřeží.

Byt, nebo dům?

Z nabídky jmenujme třeba byt 2+kk v rezidenci Kavčí hory za 7 900 000 Kč. O 100 000 méně vás ale vyjde rodinný dům v Liboci. Kterému byste dali přednost? Nebo máte zájem spíše o pronájem? Pak máte možnost za 32 tisíc měsíčně bydlet v krásném třípokojovém bytě na Vinohradech, nebo za 25 tisíc v Dejvicích. Není to zrovna málo, že? Ale bydlet se někde musí…

Rate this post
Sdílejte