Jak správně pracovat s dýhou kamennou

Jak správně pracovat s dýhou kamennou

Sdílejte

Poprvé v historii je možné nalepit tenkou vrstvu kamene na jakýkoliv materiál. Výsledkem je zcela nový design interiéru, nábytku nebo architektonického detailu.

Krok I – Čištění

Nutné je odmastit a očistit povrch, na který se bude lepit. Podkladový materiál nesmí mít dlouhodobě větší teplotu než 75 oC.

Krok II – Rozložení vzoru

Před samotným lepením je nezbytné položit všechny kusy kamenné dýhy v požadovaném vzoru na podlahu, což nám umožní optimalizovat konečný vizuální efekt.

Krok III – Řezání

Kamenné obklady jsou tak flexibilní, že je můžeme stříhat nůžkami na plech nebo řezat mechanickou ruční pilou. Poznámka: během řezání dýhy používejte vhodné osobní ochranné prostředky (masky, brýle, rukavice apod.), aby se prach nebo úlomky skla nedostaly do dýchacího traktu. Prostor určený k řezání musí být přiměřeně odvětrán.

Krok IV – Penetrace (volitelné)

V případě lepení dýhy na nasákavý podklad (sádrokarton, zeď, dřevotříska a pod.) vyžaduje výrobce penetraci podkladu.

Krok V – Jaké lepidlo?

Spodní část kamenné dýhy je ze skleněného vlákna a polyesterové pryskyřice. Způsob použití určuje typ lepidla, které bude použito. Pro většinu povrchů vyhovuje polyuretanové lepidlo. Taky můžeme použít polymerní lepidla Bison Poly Max, montážní lepidla nebo disperzní, když jsme penetrovali. Upozornění – před lepením doporučujeme vyzkoušet lepidlo na daném povrchu!

Krok VI – Nanášení lepidla a samotné lepení na podklad

Nanášení lepidla na kamennou dýhu je potřeba provádět stejným způsobem jako u tapet začínáme od kraje a postupně natřeme lepidlem zbytek dýhy. Rovnoměrným tlakem na dýhu odstraníme vzduchové bubliny z celé plochy. Doporučujeme jemně použít ruční malířský váleček. 

Krok VII – Impregnace dýhy

K impregnaci povrchu doporučujeme výrobky společnosti FILA, které se nacházejí v naší nabídce. Kamenné obklady mohou být impregnovány i jinými prostředky, které jsou k dispozici na trhu s přírodním kamenem. Upozornění – před samotnou impregnací doporučujeme vyzkoušet konkrétní výrobek na daném povrchu!

Impregnace FILA:

– V případě použití matné impregnace musíme důkladně promíchat impregnát, protože bílý pigment, který způsobuje matný efekt, se nachází na dně nádoby (nedůsledné nebo žádné promíchání způsobí ve skutečnosti pololesklý povrch, přímý kontakt pigmentu ze dna nádoby může poškodit kamennou dýhu)

– Impregnaci je třeba nalít do nádoby, která umožní lepší nanášení na dýhu

– Impregnaci nanášíme válečkem, houbičkou nebo hadříkem ve směru vzoru (vertikálně nebo horizontálně)

– Zbytky impregnace odstraníme čistým hadříkem nebo houbičkou

– Vezměte prosím na vědomí, že po vyschnutí impregnace již není možné odstranit přebytečnou impregnaci!

Rate this post
Sdílejte