Ověřené tipy pro krásný a zdravý trávník

Ověřené tipy pro krásný a zdravý trávník

Sdílejte


Chcete, aby váš trávník vypadal jako z katalogu a dělal vaší zahradě čest? Dopřejte mu pravidelnou péči. Využít můžete zahradnické nástroje, které vám ulehčí a urychlí práci. Nebojte se zjistit, co přesně váš trávník potřebuje.

Vertikutace trávníku

Jednou z nejdůležitějších činností, pro krásný a zdravý trávník, je vertikutace. Jedná se o provzdušňování trávy, například pomocí vertikutátorů. Tyto zahradní stroje dokážou trávu zbavit nečistot, mechu, plísní a také brání houbovým chorobám. Vertikutátory a provzdušňovače mají ostré nože, které trávu jakoby pročesávají a umožňují přístup novým živinám a čerstvému vzduchu. Ideální doba vertikutace je vždy po zimě, ale klidně i v průběhu roku. Touto činností získáte zdravý a hlavně hustý trávník.

Výběr vhodné sekačky

Dalším důležitým krokem je výběr správné sekačky. Můžete si vybrat z několika typů a druhů sekaček. Někteří ocení benzínové sekačky, které nepotřebují elektrický přívod, jiní dají přednost křovinořezu, který se dostane téměř všude a je ideální volbou pro nerovné plochy a zahrady ve svahu. Pokud máte však velkou zahradu s trávníkem nebo chcete sekat trávu v sadu nebo na jiné velké ploše, rozhodně oceníte bubnovou sekačku. Zajímavou alternativou je také aku sekačka, která má v sobě zabudovanou nabíjecí baterii a skvěle vám tak poslouží svým jednoduchým ovládáním a snadnou manipulací.

Kvalitní osivo

Aby byl váš trávník krásný a zdravý, pořiďte si kvalitní osivo. Trávní směs by měla být opravdu ověřená, abyste se mohli těšit na hustý trávník s nízkým porostem. Ten následně udržujte pomocí sekačky, případně pomocí aku nůžek. Kvalitní trávník poznáte také tak, že dokáže regenerovat a ve všech místech roste stejně. Travní osivo by mělo naklíčit pár dnů po nasazení a neměly by mu vadit ani deště, případně nízká noční teplota. Duben a květen jsou navíc ideální měsíce k vysázení nového trávníku.

Kontrola trávníku a jeho sekání

Před použitím elektrické, ale i robotické sekačky zkontrolujte, jestli v trávníku nejsou kameny, větve nebo jiný nepořádek. Zapříčiníte tomu, že by se na sekačce poškodily nože a vy byste si museli kupovat novou náhradní sadu nožů. Trávník sekejte zhruba každé dva týdny, výška trávníku by měla být zhruba 5 centimetrů. Pokud chcete kratší trávník, počítejte s tím, že může vysychat a trávník je oslabený, nebude tak hustý a na některých místech se může ztratit úplně.

Další tipy a rady

Nově nasázený trávník rozhodně nezalévejte denně, ale bude to stačit jen jednou týdně. Pokud z trávníku shrabete listí a posekanou trávu, dejte tento odpad rovnou na kompost, nenechávejte plevel schnout na trávníku.

Rate this post
Sdílejte