Jak vyřešit osvětlení chodby nebo schodiště v domě?

Jak vyřešit osvětlení chodby nebo schodiště v domě?

Sdílejte

SchodisteChodba je jedním z nejméně prosvětlených míst v domě, právě proto musí být dobře vyřešeno její osvětlení pomocí umělých světel. Zatímco dříve se osvětlení chodby příliš neřešilo, kdes je situace jiná. Ukazuje se, že výhodným osvětlením může být světlo s pohybovým čidlem, které má hned několik výhod. Jednak funguje automaticky a také šetří rozvody a náklady. Prohlédněte si jedinečné přednosti LED světla s čidlem pohybu.

Světlo na chodbu s čidlem

Světla s čidlem pohybu jsou stále více oblíbené. Ukazuje se, že především proto, že umí šetřit energii, a to až o 30 %. Světlo s pohybovým čidlem se nejčastěji používá k osvětlení veřejných prostor – veřejné chodby, příjezdové cesty, garáží a podobně. Nicméně stejně tak ho můžete použít ve vašem domě nebo bytě, i tady je jeho opodstatněné místo.

Ideální je LED světlo s čidlem pohybu využít v domácnosti. Především jako osvětlení chodby. Na chodbu většinou vede mnoho dveří a tak byste zbytečně měli u každých dveří vypínač – to je mnoho rozvodů a tedy i dražší instalace. Přitom by bohatě stačilo jedno stropní světlo s pohybovým čidlem. Právě v tom je jeho obrovská výhoda. Navíc takové světlo může být i designové a tedy i výrazným prvkem.

Ideální osvětlení schodiště

Dalším možností, kam LED světlo s čidlem pohybu umístit je schodiště. Osvětlení schodiště s čidlem je ideální variantou. Schodiště je v šeru poměrně nebezpečné a opět zde platí, že byste museli natáhnout rozvody ke každému vstupu. Osvětlení schodiště s čidlem tohle elegantně řeší za vás. Využít můžete klasické stropní světlo, případně také nástěnné světlo s čidlem.

Schodiste2

TIP: Zaujala vás alternativa osvětlení schodiště s čidlem? Přečtěte si náš článek, kde se dozvíte další tipy, jak osvětlit schodiště.

Ukazuje se, že oblíbené jsou na schodištích také nástěnná světla s čidlem pohybu. Oproti stropnímu světlu je nástěnné světlo umístěno elegantně přímo na zdi, často může být designové nebo dekorativní.

 

Nástěnné světlo by mělo být slabší než stropní, doporučit můžeme například nástěnné LED světlo s čidlem 11W v denní bílé.

Vyvarujte se zbytečné časté chyby

Jednou z častých chyb je absence sekundárního osvětlení. Hlavní osvětlení chodby nebo schodiště je nutné, ale ne vždy potřebujete plně prostor osvítit. Právě v takovém případě může být ideální méně výkonné sekundární osvětlení, které navíc může být i lehce dekorační. Používat je pak můžete podle potřeby. Sekundární osvětlení schodiště je výborné například večer nebo v noci, kdy světla zbytečně mnoho opravdu nepotřebujete.

Rate this post
Sdílejte