Jak ušetřit za energie? Nechte si poradit!

Jak ušetřit za energie? Nechte si poradit!

Sdílejte

Electricity 4666566 640Náklady na energie pro spoustu rodin představují jednu z nejvyšších položek v rozpočtu. Pozitivní samozřejmě není ani skutečnost, že ceny energií se stále zvyšují. A tento trend se v nejbližší době hned tak nezastaví. Naštěstí existují způsoby, jak energetickou spotřebu snížit. V následujícím článku vám představíme jeden z těch nejefektivnějších.

Úspory energie jsou v současné době na pořadu dne ve většině domácností. Jednou z cest vedoucích k nižším účtům je správná volba elektrospotřebičů, tedy ideálně těch tzv. energeticky nenáročných. Informaci o energetické spotřebě daného spotřebiče najdete na tzv. energetickém štítku, jímž je každý spotřebič vybaven, a kterým je dobré se řídit před samotnou koupí. A pokud doma máte spotřebič bez tohoto energetického štítku, můžete si jeho spotřebu rychle a snadno změřit.

Chytré měření spotřeby elektřiny

Měření spotřeby elektrické energie je jednoduché a rychlé. Informaci o tom, kolik energie daný spotřebič ze sítě odebírá, vám poskytne speciální měřič spotřeby elektrické energie. Ten na první pohled připomíná zásuvkový adaptér. Jeho jednu stranu zasunete do zásuvky a do strany druhé zapojíte spotřebič, jehož spotřebu chcete změřit.

Průběh měření

Měřič elektrické energie vám spolu s aktuální spotřebou poskytne spoustu dalších informací, jako jsou příkon spotřebiče, provozní napětí, maximální zátěž, ale i konkrétní částku, na niž vás jeho provoz vyjde (v denním, měsíčním či ročním horizontu). Zkrátka se jedná o zařízení, které vám umožní mít výdaje za energie pod maximální kontrolou.

Ušetřete za teplo

Jsou-li v hledáčku vašeho zájmu i úspory tepla, doporučujeme instalaci speciálního měřiče tepla. Obě výše zmíněná zařízení fungují jako jakési indikátory. Pokud vaše spotřeba překročí vámi stanovenou hodnotu, můžete učinit kroky k jejímu snížení. Zkrátka spotřebu trošku zabrzdit a snížit. A tím se vyvarovat překvapení v podobě vysokých nedoplatků za energie.

Rate this post
Sdílejte