Podmínky pro získání hypotéky jsou přísné, ale ne nesplnitelné

Podmínky pro získání hypotéky jsou přísné, ale ne nesplnitelné

Sdílejte

Luxury Home 2412145 640

Česká národní banka v posledním čtvrtletí roku 2018 zpřísnila podmínky pro získání hypotečního úvěru. Spousta zájemců o vlastní bydlení se tak obávala, že se jim zavřela brána k vysněnému rodinnému domu, respektive bytu. Přestože jsou podmínky přísnější, nejsou nesplnitelné a mají své opodstatnění. Česká národní banka chce totiž předcházet tomu, aby se rodiny zadlužily tak, že nebudou schopny své závazky splácet.

Pokud jste se tedy rozhodli investovat do vlastního obydlí a financovat ho skrze hypotéku, pro její získání je nezbytné splnit dvě kritéria označovaná zkratkami DTI a DTSI.

Co banky sledují při sjednávání hypotéky?

Zajímají vás tedy hypotéky? Chcete vědět, co je všechno pro banku důležité? Sleduje tedy tři hodnoty ukazatelů, a to LTV (Loan to value), DTI (Debt to income) a DSTI (Debt service to income).

Pod první zmíněnou zkratkou se ukrývá poměr mezi výší hypotéky a hodnotou zastavované nemovitosti. Česká národní banka doporučuje, aby bankovní instituce poskytovaly hypotéky s hodnotou LTV maximálně 90 %. Žadatel by tak měl mít zbývajících 10 % z vlastních zdrojů.

Výše příjmů ovlivňuje výši úvěru

„Parametr DTI říká, že celková výše sjednané hypotéky společně se všemi dalšími úvěry nesmí být vyšší než devítinásobek čistého ročního příjmu,“ vysvětluje další zkratku Miroslav Majer, zakladatel hyponamiru.cz a specialista na refinancování a hypotéky. Spočítat si tedy výši úvěru je jednoduché. Pokud váš roční příjem činí 400 tisíc korun čistého, maximální hypotéka, která vám může být poskytnuta, je 3,6 milionu korun.

Zkratka DSTI zase vyjadřuje celkovou výši měsíčních splátek všech vašich úvěrů vzhledem k čistému měsíčnímu příjmu. Česká národní banka uvádí, že maximální částka všech splátek by neměla být vyšší než 45 % vašeho čistého příjmu. Vůbec se v počtech nevyznáte? Online hypoteční specialisté jsou schopni vám poradit, abyste věděli, o jak vysokou hypotéku můžete žádat.

Hyponamiru.cz je skvělý FinTech projekt

Měníme hypoteční trh. Přesně tak zní motto FinTech projektu zvaného hyponamiru.cz, jehož zakladatelem je již zmíněný Miroslav Majer. Přímo na webové stránce najdete nejen spoustu užitečných a praktických článků včetně ukázek, ale i další nástroje, jako je hypoteční kalkulačka.

Rate this post
Sdílejte