Jak vybrat vhodný vysavač? Robotický, tyčový či klasický

Jak vybrat vhodný vysavač? Robotický, tyčový či klasický

Sdílejte

Cleaning 381090 640Přemýšlíte, že si koupíte robotický vysavač, nebo raději vsadíte na ten klasický, sáčkový či bezsáčkový, anebo si raději pořídíte tyčový vysavač? Pokud váháte, který přístroj si vybrat, poradíme vám, jaký vysavač bude vhodný pro vaše účely.

Jak vybrat vysavač

Při výběru vysavače zohledněte typ podlahy, zda jsou jen hladké, nebo budete vysávat i koberce. S každodenním úklidem vám pomůže i robotický vysavač.

Důležitým parametrem je plocha domácnosti. Promyslete si, zda využijete nabízené funkce, které vám úklid podlah ulehčí, a jaké z nich se vám budou opravdu hodit.

Robotické vysavače

Robotické vysavače vám zajistí čistou podlahu bez námahy, i když nejste doma. Základní modely jsou vhodné pouze na hladké podlahy, často vyžadují asistenci a ne vždy uklidí důkladně. Pokrokovější roboti zvládnou hladké povrchy, koberce i prahy, disponují chytrým navigačním systémem a nespadnou vám ze schodů. Některé lze ovládat na dálku mobilním telefonem nebo naprogramovat dobu úklidu. Robotický vysavač s mopem zajistí i mokrý, tedy kompletní úklid podlahy.

Tyčové vysavače

Tyčové vysavače se vyznačují jednoduchou manipulací a skladností, jsou vhodné do menších domácností a na rychlý úklid. Slouží pro pohodlné vysávání bez ohýbání. Moderní modely svým sacím výkonem nezaostávají za klasickými vysavači a výborně vysají i koberce. Vybrat si můžete kabelový nebo bezdrátový – aku tyčový vysavač, který je mobilní a bez omezení kabelem. S tyčovým vysavačem 2v1 získáte vysavač tyčový podlahový i ruční. Pro kompletní úklid slouží tyčový vysavač s mopem nebo tyčový vysavač 3v1 na suché, mokré i ruční vysávání.

Klasické sáčkové a bezsáčkové vysavače

Sáčkové vysavače se hodí na podlahy i koberce s vyšším chlupem. Mají vysoký sací výkon a prachový sáček je dalším stupněm filtrace pro vyšší účinnost. Ty s HEPA filtry jsou vhodné pro alergiky. S plným sáčkem sací výkon klesá, ale indikátor prachu vás na to upozorní. Bezsáčkové neboli cyklonové vysavače prach sbírají do sběrné nádoby a nemusíte kupovat sáčky. Drobné části se filtrují přes filtry před a za motorem. Moderní typy umožňují bezkontaktní vysypání nádoby, jiné mají vodní filtr a nečistoty vylijete s vodou. Některé mají i funkci mokrého vysávání.

Rate this post
Sdílejte