Nevíte, jak vybrat nový vysavač? Naše tipy vám pomohou s výběrem

Nevíte, jak vybrat nový vysavač? Naše tipy vám pomohou s výběrem

Sdílejte

HhPřed nákupem vysavače je dobré se zamyslet nad několika věcmi, které určí, kterým směrem se dát.

  1. Víte, jak velký prostor budete vysávat? Asi to bude u majitele garsonky jiné, než u majitele rodinného domku
  2. Máte domácího mazlíčka? Nemyslíme manžela, ale spíše kočičku nebo pejska – ti línají a vysávání chlupů není úplně jednoduché
  3. Je u vás doma někdo alergický? U alergiků je potřeba brát ohled na vysokou kvalitu výstupního vzduchu

Pojďme se na to podívat z pohledu velikosti vysávané plochy

Malometrážní byt s plovoucími podlahami

Úklid malého bytu je ideální svěřit bateriovému tyčovému vysavači. Je skladný, pohotový a v dnešní době již dokáže vysávat i šedesát minut v kuse. Věřte nebo ne, ale vysávání s tímto pohotovým strojem vás může i bavit. Práce s ním je tak rychlá a jednoduchá, že se vám bude chtít i pro pár smítek pro tohoto pomocníka sáhnout a mít zase vše v pořádku.

Byt do 100 m2 s kombinovanými podlahami

U větší rozlohy bytu stojí za to vzít v úvahu vysavače s větším objemem nádoby, ať už se sáčkem nebo bez něj.

Sáčkový, nebo bezsáčkový vysavač?

Standardní sáčkové vysavače s výkonnými, a přesto ekologickými motory jsou většinou vybaveny i špičkovým HEPA filtrem, který dokáže zajistit kvalitní výstupní vzduch v kvalitě vhodné i pro alergiky. Hitem poslední doby jsou bezsáčkové vysavače. Dejte ale pozor na množství filtrů a jejich následnou cenu – v čase se může prvotní pocit úspory za absenci sáčků vytratit. Je to dáno tím, že u bezsáčkových vysavačů je zvýšená potřeba výměny filtrů, které mohou provoz vysavače prodražit.

Pokud chcete opravdu na provozu vysavače ušetřit, podívejte se na špičkový bezsáčkový vysavač Dyson, který během svého provozu nebude vyžadovat žádné sáčky a filtry, má špičkový sací výkon a záruku 5 let i pro živnostníky.

A co takhle robotický vysavač

Trendem poslední doby je trávit s úklidem co nejméně času. Robotické vysavače splňují požadavky pro pravidelný malý úklid. Ve vaší nepřítomnosti dokáží zbavit domácnost chuchvalců prachu, drobků a dalších nečistot. Při jejich výběru musíte zohlednit velikost plochy, její členitost a v neposlední řadě i prahy, nebo schody mezi místnostmi. Pokud máte členitější prostor, zaměřte se na přístroje s vyšší inteligencí, které dokáží vysávaný prostor zmapovat a následně se v něm dobře orientovat. Bonusem je pak možnost mopování, kdy vysavač v jednom kroku nejen vysaje, ale i vytře.

Sledování úklidu a jeho plánování v mobilní aplikaci je již třešničkou na dortu.

Vvvv

Rodinný dům

Víceúrovňové rodinné domy s kombinovanými povrchy můžou být oříškem pro bateriové vysavače, hlavně z důvodu délky výdrže baterií. Pokud byste chtěli využít tyto variabilní přístroje, vybírejte ty s delší výdrží baterie. K úklidu rodinných domů můžete samozřejmě využít klasické sáčkové nebo bezsáčkové vysavače.

Pokud ale máte tu možnost, zvažte možnost využít centrální vysavače. Jejich nespornou výhodou je umístění přístroje ve sklepních / technických prostorech. To zajistí nízkou hlučnost ve vysávaných místnostech, a hlavně pak odvod vysátého vzduchu mimo ně – odpadá tak starost s výstupním vzduchem, který by mohl zhoršovat alergie.

V jednotlivých místnostech napříč patry vašeho domu naleznete zásuvky ve zdech, do kterých se připojuje extra dlouhá pružná hadice. Jejím připojením se spíná sací agregát v zázemí a vy pak bez nutnosti za sebou „tahat“ celý přístroj snadno vysajete nejen místnosti, ale i schodiště.

Cena centrálních vysavačů může být na první pohled vysoká, ale při garantované životnosti kolem 30 let a více se určitě vyplatí.

Jak vysát zvířecí chlupy?

BbbPokud s vámi domácnost sdílí domácí mazlíček, určitě pro vás bude vhodné zaměřit se na vysavače, které mají ve výbavě rotační hubici, která dokáže svým otáčejícím se kartáčem vyčesat z koberce chlupy nebo vlasy, které klasickými hubicemi nejdou odstranit. U tyčových vysavačů je rotační kartáč nutností z důvodu jejich nižšího sacího výkonu. Jen některé proto dokáží dobře vyčesat chlupy z koberce.

U klasických sáčkových a bezsáčkových síťových vysavačů vybírejte ty s označením např. Animal nebo PET. Toto označení indikuje ve výbavě právě rotační hubici pro snadný úklid.

Nezapomeňte tyto hubice pravidelně čistit – nečistoty se dokáží namotat na ložiska a rotační kartáč zastavit.

Dobrá rada na závěr

Než se rozhodnete koupit vysavač, položte svému prodejci jednu zásadní otázku: „Máte k tomuto vysavači náhradní sáčky a filtry, popřípadě další příslušenství?“. Na odpovědi záleží, zda bude životnost vašeho přístroje limitována nedostupností těchto náhradních dílů. Není ve vašem zájmu kupovat vysavač, ke kterému nemůžete sehnat příslušenství nebo filtry.

Rate this post
Sdílejte