Úsporné a zdravé osvětlení pro vaši dobrou náladu

Úsporné a zdravé osvětlení pro vaši dobrou náladu

Sdílejte

Lamp 3121677 640

Ač se to nezdá, osvětlení má značný vliv na naši psychickou pohodu. Z toho důvodu bychom měli jeho výběru věnovat patřičnou pozornost. Každá místnost vyžaduje jiný druh světla, ideální je pak kombinovat několik typů světelných zdrojů. Podle čeho vybírat, aby osvětlení působilo co nejpřirozeněji a vytvářelo útulnou atmosféru?

LED žárovky s mírou

Tento druh osvětlení je poslední dobou čím dál více populární. Vděčí za to úspornému provozu a dlouhé životnosti. LED žárovka ovšem oproti běžným žárovkám produkuje větší množství modrého světla. V tom spočívá škodlivost LED žárovek, neboť u citlivých jedinců může vyvolat i poruchy spánku. Proto volíme raději pouze kvalitní žárovky, jejichž světlo je přirozenější a nemá negativní dopady na lidské zdraví.

Pocit pohodlí závisí na barvě světla

Jak bylo zmíněno v úvodu, každou místnost bychom měli vybavit jiným typem osvětlení. V pracovně, kuchyni a dílně může svítit studené bílé světlo o barevné teplotě 6000-7000 K. V těchto místnostech se totiž více pohybujeme, pracujeme a soustředíme, tudíž nám větší jas nevadí. Naopak osvětlení s barevnou teplotou od 3500 K níže vybíráme do obývacího pokoje a ložnice. Toto tlumené světlo teplé bílé až teplé žluté barvy je nejlepší volbou pro relaxaci a odpočinek.

Chytré žárovky s regulací stmívání

Slyšeli jste už o biodynamickém osvětlení? Jedná se o chytré žárovky, jež si samy regulují jas a intenzitu světla. Přes den svítí jasněji s bílým odstínem, večer osvětlení ztlumí a zbarví do příjemné teplé oranžové. Tak připraví náš organismus nenásilným způsobem na dobu spánku. Osvětlení bychom měli postupem večera spíše ubírat. Rozhodně se před ulehnutím do postele vyhněte záření z mobilních telefonů, tabletů a obrazovek počítačů. U biodynamických žárovek kromě jiného oceníte možnost komfortního ovládání přes mobilní telefon.

Rate this post
Sdílejte