Efektivní způsob vytápění? Zvažte tepelné čerpadlo!

Efektivní způsob vytápění? Zvažte tepelné čerpadlo!

Sdílejte

Am2 Min 600x474Nechcete zbytečně utrácet za teplo? Ani nemusíte! Pořídíte-li si vhodné tepelné čerpadlo!

Tepelná čerpadla se mezi uživateli těší velké oblibě. A není se ani čemu divit. Generují totiž tepelnou energii z venkovního prostředí, většinou ze slunečního záření. A to si za své teplo, jak je známo, nic neúčtuje. Vy tak ve výsledku za teplo zaplatíte jen nutné minimum přímo odvislé na provozních nákladech tepelného čerpadla jako takového. Tato úspora je experty vyčíslená až na 75 %!

Levné a čisté vytápění

Výhody tepelných čerpadel však sahají ještě dál. Nejedná se totiž jen o levnou, ale také čistou, tedy ekologickou energii prakticky s nulovými negativními dopady na životní prostředí. Tepelné čerpadlo v první řadě neprodukuje žádné zplodiny. V podstatě se tak jedná o jednu z nejvíce ekologických forem vytápění vůbec.

Využijte státních dotací

Z toho důvodu je například podporována dotacemi v rámci programů Nová zelená úsporám, jež byla vyhlášena již v roce 2015. A od té doby stále běží. Dotace na tepelná čerpadla jsou přitom velmi štědré. Žadatelé z řad majitelů rodinných domů mají nárok na dotaci až do výše sta tisíc korun. To je ve srovnání s cenami tepelných čerpadel, jež se dají pořídit zhruba od 130 tisíc korun, v závislosti na modelu a typu vytápění, velmi slušná nabídka. Ceny opravdu výkonných čerpadel se však šplhají k několika stům tisícům korun.

Vybíráme tepelné čerpadlo

Jaký typ tepelného čerpadla bude pro váš dům nejvhodnější? To záleží na mnoha faktorech. Rozhodně se nespoléhejte na tvrzení, že s každým tepelným čerpadlem, na nějž na trhu narazíte, ušetříte. Tak tomu rozhodně není. Na trhu se totiž setkáte s různými druhy tepelných čerpadel lišících se od sebe jak životností, tak i energetickou spotřebou.

Voda – vzduch, země – vzduch, nebo voda – voda?

Na trhu se setkáte s tepelnými čerpadly fungujících na třech principech, a to vzduch – voda, země – voda a voda – voda. Ty se od sebe liší způsobem ohřevu vzduchu. Jaký zvolit? Stabilní topný výkon, dlouhou životnost a až sedmdesátiprocentní úspory nákladů slibují tepelná čerpadla vzduch – voda i země – voda. Tato čerpadla jsou i tichá, jejich provoz téměř neuslyšíte. Počítejte ovšem s vyššími investičními náklady. Ty jsou nižší u tepelných čerpadel voda – voda, která využívají povrchové, podzemní i spodní vody. A ty na většina míst republiky bohužel mizí.

Obraťte se na odborníky

Výběr vhodného modelu v každém případě konzultujte s odborníky, kteří vás navíc i profesionálně zasvětí do rozdílů mezi jednotlivými principy, jejich výhodami i nedostatky. Zkrátka vám doporučí model, který bude co nejvíce vyhovovat potřebám právě vaší domácnosti.

 

Fotografie:mastertherm.cz

Rate this post
Sdílejte