Hotové projekty domů vybírejte pečlivě a s rozvahou

Hotové projekty domů vybírejte pečlivě a s rozvahou

Sdílejte

Začínáte plánovat stavbu nového domu a nevíte, zda se rozhodnout pro jedinečné řešení od architekta, nebo pro hotový projekt? Hotové projekty domů jsou nejčastějším řešením při stavbě nového domu v České republice, i když lidé se už pomalu učí obracet se i na architekty.

Originální projekt od architekta má totiž mnohé výhody. Dokáže například naplno využít potenciál atypického pozemku – svahovitého, malého či s nepravidelným tvarem. Hotové projekty však mají své opodstatnění, a to hlavně z hlediska času a v neposlední řadě i financí. Výběr hotového projektu domu vám dokáže ušetří klidně i šest měsíců, někdy i celý rok čekání. Nemusíte se věnovat tvorbě architektonické studie a následně čekat na vytvoření realizačního projektu. Při výběru hotového projektu však nehleďte jenom na cenu.

Dejte si pozor na to, co kupujete

Trh s projekty domů je v Česku kvůli velkému zájmu obrovský. Narazíte tak i na ne příliš kvalitní projekty a služby ze strany dodavatele. Nejdříve si proto pečlivě vyberte, od koho si projekt koupíte. Dívejte se na reference, realizace, vybírejte podle vlastního vkusu. Vytipujte si přibližně dva až tři možné dodavatele a s nimi začněte komunikovat, abyste měli srovnání.

Zdroj: Bigstockphoto

Důležité totiž je, abyste narazili na opravdu spolehlivého partnera, který vám dodá projekt vhodný k realizaci stavby. V realizačním projektu je vše rozkreslené dopodrobna, takže stavitelská firma pak nemá problém podle toho dům postavit. Pokud je projekt, který kupujete, vhodný jenom na stavební povolení, není tak podrobný a to je při samotné realizaci problém. Vždy se tedy zajímejte o tom, jaký projekt vlastně kupujete.

Projekční kancelář vybírejte obezřetně

Jak je již zmíněno výše, při výběru nekomunikujte jenom s jednou projekční či architektonickou kanceláří, vyberte si jich více a sami uvidíte, s kým se vám bude lépe komunikovat, kdo bude konkrétně odpovídat na vaše otázky a či vám budou schopni poskytnout i další služby.

Zcela jistě totiž budete potřebovat ještě vytvoření projektu osazení domu na pozemek, možná se vám bude hodit i zakreslení změn v hotovém projektu nebo inženýring, tedy služba, díky které za vás firma vyřídí stavební povolení a další úřady. Tyto služby většinou nebývají zadarmo, ale ušetří vám spoustu času a nervů.

Nebojte se změn v hotovém projektu

Pokud jste si vybrali projekt snů, ale jsou tam nějaké maličkosti, které byste přeci jenom chtěli jinak, nebojte se to říct pěkně nahlas. Pokud je projekční kancelář opravdu profesionální, změny vám zakreslí. Síce jsou zpoplatněné, ale je to lepší, než se celý život rozčilovat, jak jste něco v domě chtěli jinak. Díky změnám si můžete z hotového projektu udělat unikátní projekt přesně pro vás. Jen je třeba myslet na to, že případné změny vás zase trochu oddálí od stavebního povolení a cenu hotového projektu navýší.

Zaměřte se i na design a velikost domu

Dodavatele projektu si vybírejte také podle toho, zda architektuře opravdu rozumí a sleduje poslední trendy. Hotových projektů bez estetické hodnoty stojí v Česku víc než dost. Jednak nejsou pěkné a ani vnitřní uspořádání prostoru neodpovídá současným moderním trendům. V současné době se obývák společně s kuchyní zvětšuje na úkor ložnice a dětských pokojů, Prostor by měl být variabilní a ergonomický.

I hotový projekt domu může být moderní a atraktivní. Zdroj: DJSarchitecture.cz

Při výběru přemýšlejte, kolik chcete dětí, zda budete mít psa, zda k vám budou jezdit často hosté a přesně podle toho zvolte i velikost prostoru. Zaměřte se také na dobře vyřešené úložné prostory, promyslete si stavbu garáže či zahradního domku, abyste měli kam uložit sportovní náčiní a další objemné věci.

Projekt volte tak, aby ladit s pozemkem či okolním prostředím. Pokud si nevíte rady, dobrá architektonická či projekční kancelář vám s výběrem poradí.

Rate this post
Sdílejte