Jak správně vybrat podlahu do garáže

Jak správně vybrat podlahu do garáže

Sdílejte

Vw 4891950 640Stavíte novou garáž nebo se chystáte na rekonstrukci té stávající a kladete si otázku, jakou zvolit podlahu. V tomto případě jsou požadavky na materiál velmi specifické. Podlaha v garáži totiž musí odolat velmi silnému zatížení především při parkování auta. Musí být dostatečně pevná a zároveň nepropustná. Navíc je v mnoha případech často vystavována i střídání teplot. Je tedy třeba zvolit takovou podlahu, která se vyznačuje mimořádnou odolností, a jistě oceníte, pokud její instalace bude rychlá. Povrch by se měl dobře čistit, nepraskat a měl by i dobře izolovat. Zároveň by neměl být kluzký a měl by být příjemný na chození. I přes spoustu výše uvedených požadavků je možné využít hned několik typů podlah, přičemž každá má svoje výhody a nevýhody. Podívejme se na jejich srovnání.

Gumová podlaha

Gumová podlahovina se snadno pokládá a má tlumící účinek. Tedy nebude způsobovat takovou bolest kloubů, pokud se chystáte v garáži třeba i pracovat delší dobu. Velkou nevýhodou je však to, že je potřeba ji často měnit podle míry poškození jejího povrchu, například od oleje.

Keramické nebo modulární plastové dlaždice

Pokládka keramické nebo plastové dlažby je celkem levnou záležitostí. Taková podlaha je docela odolná vůči pohonným látkám a olejům. Navíc se snadno pokládá a jednotlivé dlaždice se dají v případě potřeby vyměnit. Upadne-li vám však na takovou podlahu něco těžšího nebo ostrého či špičatého, může být brzy popraskaná nebo jinak poškozená.

Betonová podlaha

Beton je snad nejčastěji používaným materiálem, který se pro účely garáže pouze opatří speciálním nátěrem. Můžou to být například epoxidové nátěry, které jsou dobře odolné proti skvrnám od oleje. Snadno se čistí, a tak si jednoduše udrží svůj lesklý vzhled. Podlahu je možné natřít i barvou. Ale doporučujeme rozhodně použít takovou, která je odolná vůči trhlinám či olupování. Navíc by měla bez problémů vytvrdnout a hlavně přilnout k podlaze.

Lité podlahy

Vybrat si můžete z akrylátových nebo polyuretanových litých podlah. Oba typy mají skvělé chemické i mechanické vlastnosti. Jsou jednoduché na údržbu a nabízí pestrou škálu možností barevných odstínů. Navíc jsou odolné ne jen proti trhlinám, ale i proti odlupování.

0002

Skvělou volbou pro garáž můžou být také anhydritové podlahy, často taky nazývané jako anhydritový potěr. Ty se díky svým vlastnostem staly oblíbenou volbou. Anhydritová podlaha je velmi pevná a zároveň cenově dostupná. Po aplikaci je homogenní v celé tloušťce a již není nutné žádného dalšího zhutnění. Její velkou výhodou je nízký koeficient tepelné roztažnosti. Jako její majitel jistě oceníte vysokou kvalitu a časovou nenáročnost realizace podlahy.

Lité cementové podlahy jsou zase výborným řešením hlavně v případech, kdy není možné použít podlahu anhydritovou. Což bývá především v takových prostorách, které jsou trvale zatíženy mokrým provozem.

Říkáte si, že by pro vás byla vhodná zrovna litá podlaha? Kontaktujte Toxarex spol. s r.o., která se specializuje na anhydritové a cementové podlahy v Brně a okolí. Mají bohaté zkušenosti a rádi vám poradí a nabídnou své profesionální služby.

Rate this post
Sdílejte