Jak dlouho vydrží okna a kdy přistoupit k jejich výměně?

Jak dlouho vydrží okna a kdy přistoupit k jejich výměně?

Sdílejte

Living Room 2569325 640Při pořizování oken si asi říkáte, že by vám měla vydržet po celý zbytek života. Takový život může být ale různě dlouhý a stejně se liší i životnosti oken z různých materiálů. Proto si při vybírání oken vždy pečlivě prostudujte, jak dlouho vám asi budou sloužit.

Jak dlouho vám která okna vydrží?

Nejdéle času s vám vydrží hliníková okna. Jsou sice jednoznačně nejdražší na trhu, ale za onu vyšší investici získáte téměř nezničitelná okna. Jejich životnost se pohybuje ve vysokých desítkách roků, začínají na 50 letech, a to musíte narazit na extrémní nekvalitu. I dřevěná okna slouží vyšší desítky let, jsou však mnohem náchylnější na poškození. Při nedostatečné úpravě může dřevo trouchnivět či být napadeno škůdci. Životnost oken z plastu je nejkratší, osciluje kolem 50 let. Na to, jak dlouho se na svá okna budete moci spolehnout, má kromě materiálu vliv také jejich původ, kvalita montáže a to, jak se o ně staráte.

I vzhledem k uvedeným číslům tak i během vašeho života může nastat situace, kdy k výměně oken budete muset přistoupit. Jak ale poznat, kdy je na ní ten správný čas? Co jsou pro vás ještě funkční okna? Stačí vám, že se nerozpadají, nebo sáhnete po výměně, jakmile začínají lehce netěsnit?

Proč a kdy se do výměny oken pouštět?

Okno má několik zřejmých funkcí. Propouští do domu světlo, umožňuje výhled ven, slouží k větrání a plní také estetickou funkci. To vše je vyváženo úniky tepla a propouštěním hluku. Cílem při výběru oken či úvahách o jejich výměně, je dostat tyto dva protipóly do rovnováhy. Nebo alespoň do co největší souhry.

Výměna oken vám může přinést:

· Úsporu na výdajích za vytápění.

V tomto bodě vás zajímá tzv. prostupnost tepla, tedy kolik tepla projde skrze rám a zasklení. Lidově řečeno jako moc topíte pánubohu do oken. Při pořízení nových oken může tato úspora znamenat 15 až 20, ale klidně také 40 % vašich obvyklých výdajů na vytápění. Tyto výdaje lze snížit pořízením například dvojskla či trojskla.

· Lepší zvukovou izolaci.

Nová moderní okna propouští zvenčí do místnosti méně hluku. To se vám hodí zejména tehdy, bydlíte-li v blízkosti rušné komunikace nebo v centru města.

· Vyšší bezpečnost.

Například v nižších patrech panelových domů oceníte možnost instalace oken s bezpečnostní fólií.

· Snazší manipulaci.

Starší okna moou být zatuhlá. Pokud s každým jejich otevřením máte pocit, že vám zůstane v ruce, je čas na výměnu.

· Vyšší hodnotu nemovitosti.

Pokud se dům chystáte v blízké době prodat, instalací nových oken výrazně zvýšíte jeho cenu.

· Lepší vzhled.

Možná, že se vám okna, která jste si kdysi vybrali (nebo která pro dům zvolili vaši předkové), už jednoduše nelíbí. I to může být důvodem ke koupi nových.

Zůstává tedy otázka, kdy se do výměny oken pustit. Ve chvíli, kdy vám jimi profukuje natolik, že jste nuceni na parapet pokládat deku, je už možná pozdě. Důvodem k výměně tak může být jakýkoliv z výše uvedených neduhů (hluk, špatná manipulace, strach o bezpečí, špatný technický stav…).

Dobrou indicií jsou také výdaje, které za topení vynakládáte. Pokud vám bez jakéhokoliv jiného důvodu rostou, je pravděpodobně problém právě v oknech. A když víte, že úspora za tyto výdaje se s novými okny může pohybovat v rozmezí 20–40 %, sami si spočítáte, za jak dlouho se vám investice do pořízení nových oken vrátí. Z dlouhodobého hlediska se však jednoznačně vyplatí.

Nestačila by jen oprava?

Při zvažování, jestli se pustit do kompletní výměny oken, nebo je pouze nechat opravit, hraje roli jejich stáří, technický stav a především důvod, proč se vůbec rozhodujete. Pokud vám vadí hluk, přicházející z nově postavené silnice, oprava vás asi nezachrání. Stejně tak, když ročně na vytápění platíte o tisíce korun více. Zvažte také budoucnost, ať už vaši, nebo daného objektu. Vyplatí se investovat do kompletní výměny oken, když ještě nejsou tak stará a chystáte se dům stejně prodávat?

Rate this post
Sdílejte