Jak začít s šitím na stroji krok za krokem

Jak začít s šitím na stroji krok za krokem

Sdílejte

Sew 4978205 640Chcete se pustit do šití vlastních originálních módních kousků, ale nevíte, jak začít? My vám to prozradíme – rozhodně ne šitím vlastních originálních módních kousků! Budete muset začít hezky od píky, ale o to lepší později vaše výtvory budou.

Není totiž nic horšího, než si osvojit nějakou špatnou techniku, kterou pak budete v dobré víře používat. Je mnohem lepší začít trénovat nejdříve se starými látkami. Od jednoduchých povlaků na polštář přes trenky se pak dostanete až k tomu, že z fleku vyšvihnete krásné letní šaty!

Kde se naučit šít

Žijeme v době, kdy máme na dosah všechny možné manuály od návodu na opravení odpadu až po výměnu převodovky v autě. Skvělý je v tomto hlavně YouTube, kde prostřednictvím videí vše krásně a názorně vidíte. Pokud vládnete angličtinou, je to úplná výhra! Stačí zadat fráze jako „sewing basics“ nebo „sewing for beginners“, a můžete se do toho pustit. Další zdroje rad a návodů jak šít mohou být třeba internetové blogy, knihy nebo legendární časopisy jako Burda, podle kterých možná šila i vaše maminka.

Jak vybrat šicí stroj

Pokud už doma máte šicí stroj, není co řešit. V případě, že si ho teprve chcete pořídit, doporučujeme si ho ideálně nejdřív vyzkoušet například u kamarádky nebo u někoho z rodiny. Pak se můžete erudovaně rozhodnout, jestli chcete model s pedálem, či bez, jaké stehy by měl umět, jak velký by měl být apod.

Začínáme s šitím

Na začátek pár rychlých tipů. Pro běžné šití si nastavte délku stehu 2,5. Napětí nitě si nastavte na 4, mělo by to vyhovovat pro většinu případů. Používejte vždy stejnou kvalitu a tloušťku jak pro horní nitě, tak pro spodní nitě.

Zpočátku si šití vyzkoušejte s tkaninami, tedy nepružnými látkami. Pohrabte se doma ve skříni a vytáhněte staré košile, povlečení apod., které případně mohou padnout za vlast. Nejlepší jsou bavlněná plátna, s kterými se dobře pracuje, nekloužou, ani se nevytahují.

Osahejte si nejprve rovné šití. Zkuste ušít jednoduchý pytlík, povlak na polštář nebo třeba kapsičku na mobil. Když si začnete být jistí v kramflecích, pusťte se do odvážnějších akcí. Zkuste si různé křivky a obliny. Prvními projekty mohou být třeba trenýrky s jednoduchým tunýlkem na gumu v pase nebo kulatý sedací polštář.

Rate this post
Sdílejte