Zelené střechy pro zdravější města

Zelené střechy pro zdravější města

Sdílejte

ZelenestrechyZelená střecha je ekologické řešení, které vypadá skvěle uprostřed města i na kraji v přírodě. Dá se aplikovat na každou střechu s maximálním sklonem 30 °, dokonce i na tu stávající, pokud se ukáže, že má dobrou konstrukci a statiku. Jako bonus můžete na zelenou střechu získat dotaci v rámci dotačního programu Zelená úsporám.

Zelené střechy jsou ve velkém rozšířené v Německu, Francii, Rakousku a Švýcarsku. Do České republiky přichází teprve pomalu. Budete jejich průkopníky právě vy?

Výhody zelené střechy přímo pro vás

Rostliny představují skvělou izolaci ploché střechy. Snížíte tedy náklady na vytápění, v létě na klimatizaci. Dále zvýšíte životnost střechy, snížíte riziko požáru a průnik elektromagnetického záření. Zelené střechy jsou dále vynikajícími zvukovými izolanty, zabraňují zejména vniknutí nízkofrekvenčních zvuků.

Výhody zelené střechy pro celou komunitu

Zelená plochá střecha uprostřed betonového města je oázou klidu, která působí velmi příjemným dojmem a město pomáhá ochlazovat. Substrát absorbuje dešťovou vodu, odtud si ji nasávají rostliny a ty ji vrací zpět do ovzduší. Rostlinky na střeše navíc snižují prašnost a množství smogu. Dokážou zachytávat poletující znečišťující látky a filtrovat škodlivé plyny.

Jaké rostliny se na střechách pěstují?

Výběr rostlin je vždy individuální záležitost. Závisí na různých faktorech včetně podnebí, hloubky substrátu, nosnosti, výšky a sklonu střechy. V úvahu se berou i možnosti údržby a možnost instalace zavlažovacího systému. Více informací vám prozradí odborníci, kteří analyzují prostředí i střechu a navrhnou osazení rostlinami na míru. Obraťte se například na firmu CZ Isolation s.r.o., která zelené střechy realizuje a přichází s ještě jednou velmi zajímavou myšlenkou, a to kombinací zelených střech se solárními panely. Zatímco panely poskytují rostlinám stín, rostliny ochlazují prostředí a zvyšují produktivitu panelů.

Rate this post
Sdílejte