Jak ušetřit za energie

Jak ušetřit za energie

Sdílejte

tap gfed1e7d3f 640V současné době je cena energií větší strašák než kdejaký hororový příběh. Možná si říkáte, že už se konečně musíte uskromnit a svou spotřebu snížíte. Naštěstí to není vůbec tak složité, jak se zdá! Ušetřit můžete jednoduše a ani vás to nebude stát tolik námahy, jak byste čekali.

1. Myslete na úsporu již v obchodě

Plánujete si pořídit nějaký spotřebič? Možná vám starý dosloužil a vy už vybíráte ten nejvýhodnější. Nezapomeňte ale kromě výhodné ceny sledovat i energetické štítky, jejichž barvy připomínající duhu už jste jistě někde viděli. Tyto štítky se dělí do skupin označované A až D, přičemž A je pochopitelně nejúspornější. Dražší spotřebič nemusí znamenat úspornější, proto se raději řiďte těmito chytrými štítky.

Pokud máte doma deset let starý mixér, je nejvyšší čas ho vyměnit. Váš starý pomocník sice možná funguje skvěle, s největší pravděpodobností však o ekologii nemá ani tušení.

2. Úsporněji v kuchyni

Při vaření snižte plamen a používejte pokličky, díky kterým se teplo udržuje a není potřeba tolik energie. Bez pokličky je při vaření potřeba zhruba třikrát takové množství energie. Také vypínejte spotřebiče, které vás běžně mohou lákat je nechat zapojené v zásuvce. Nejčastěji to tak bývá u konvice či kávovaru.

Další velký žrout energie v kuchyni je nepochybně lednice. Možná jste si mysleli opak, lednička však bere více energie, když není dostatečně naplněná. Chlad se nemá kde udržovat a výdaje se pak mohou zvyšovat.

3. Naučte se myslet ekologicky

Pokud perete oblečení, které není zašpiněné a chcete jej jen osvěžit, zvolte nízký stupeň i otáčky. Bohatě bude stačit 30 stupňů a 800 otáček. Aviváž už se pak postará o svůj úkol a vy ušetříte. Stejně tak si dejte pozor na místo, kde se váš spotřebič nachází. Lednice by neměla být příliš blízko sporáku a dalších spotřebičů, které vytváří teplo. Musí pak vynaložit velké množství energie na to, aby se ochladila. Nezapomeňte ani na pravidelné odmrazování, které může ušetřit až 50 % spotřeby energie a také do lednice nikdy nevkládejte jídlo, které není zcela vychladlé.

4. Úspora na elektronice

Počítač, televizi i telefon nejspíš všichni využíváme každý den. Pokud máte počítač i notebook, využívejte notebook, který je mnohem úspornější. Na elektronice využívejte úsporný režim či ji dávejte do režimu spánku vždy, když se od ní na chvíli vzdálíte. Právě tyto chvilky, o kterých si myslíte, že ničemu neuškodí, budou možná pro vaše spoření klíčové. Ideální je mít kabely zapojené v prodlužovačce, kterou v době nepoužívání vypínejte.

5. Zapomeňte na klasické žárovky

Máte doma klasické žárovky? Pak se rovnou oblečte a jděte koupit ty úsporné. LED žárovky pro vás sice budou větší investice, v dlouhodobém hledisku vám ale oproti klasickým žárovkám ušetří až 80 % energie, a to už se opravdu vyplatí.

Pokud vás zajímá, jak uspořit vodu, čtěte tento článek.

Rate this post
Sdílejte