Je nyní ideální doba na prodej nemovitosti? Záleží na typu, shodují se...

Je nyní ideální doba na prodej nemovitosti? Záleží na typu, shodují se realitní odborníci

Sdílejte

Praha On A Road Map Of Europe

O tom, že za poslední rok ceny nemovitostí vystřelily do astronomických výšin, není pochyb. Vlastníci nemovitostí, kteří měli v plánu dát nemovitost k prodeji, si tak mohou mnout ruce. Na celé transakci s velkou pravděpodobností vydělají. Premisa, že je nyní prodej nejvýhodnější, však neplatí plošně. 

Za rouškou post pandemické krize totiž došlo hned k několika jevům na poli realit, které se podepsaly právě na ceně nemovitostí. Zatímco novostavby, samotné pozemky a rekreační objekty dnes koupíme až o pětinu dráže než v loňském roce, ceny některých objektů zdaleka nedosáhly svého maxima. „V tomto roce nejvíce podražily pozemky a dále novostavby, a to hlavně v Moravskoslezském kraji. U cen starších panelových bytů a nemovitostí v okrajových lokalitách jsme však zaznamenali jen mírný nárůst a v některých městech ceny dokonce nadále stagnují,“ upozorňuje David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates International.

U těchto nemovitostí je tak možná lepší zvolit vyčkávací taktiku. Jedním z pravděpodobných scénářů je totiž to, že se lidé z měst začnou poohlížet po nemovitostech v odlehlejších lokalitách od velkých měst. „Tento vývoj záleží hlavně na tom, jaké budou v následujícím roce kapacity inženýrských sítí a zda se nějak zrychlí proces schvalování staveb. Novela stavebního zákona sice naznačuje, že se vyřízení stavebního povolení několikanásobně zrychlí, musíme ale počítat s určitou časovou prodlevou. Zákon má vejít v platnost až v červenci 2023. Do té doby se tak pravděpodobně dočkáme zvýšeného zájmu o nemovitosti ve vzdálených lokalitách,“ vysvětluje Novotný.

Na dalším vývoji se však může výrazně podepsat situace po nadcházejících volbách, ceny stavebního materiálu a samozřejmě i úrokové sazby. Banky totiž pomalu přitvrzují a pro žadatele o hypoteční úvěr bude situace čím dál horší. Otázka prodeje nemovitosti tak nemá zcela jednoznačnou odpověď a záleží na několika faktorech, které dokáže nejlépe posoudit právě realitní makléř. „Pokud naši klienti na prodej výrazně nespěchají a my víme, že bude výhodnější danou nemovitost prodat až v příštím roce, pak můžeme doporučit pár měsíců počkat. Je součástí našeho investičního poradenství vycítit, kdy co nejlépe nakoupit a prodat. Každá situace je však jiná a vyžaduje nejen znalosti realitního trhu, ale i dané lokality,“ říká David Novotný.

Lidé však s prodejem přes realitku často váhají a bojí se vysokých poplatků za zprostředkování. Čísla přitom ukazují, že nemovitosti prodávané za pomoci realitní společnosti dosahují vyšších zisků. V průměru je to až o 11 % ve srovnání s cenovými mapami. „Naše know-how nám dovoluje prodat nemovitost za nejvyšší cenu, a to v co nejkratším možném čase a s minimálním daňovým zatížením. Naši klienti se navíc nemusí o nic starat, nemovitosti připravíme profesionální prezentaci, zajistíme prohlídky a vypracujeme kompletní smluvní dokumentaci. Jednoduše vyřídíme veškerou agendu spojenou s prodejem,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates International.

Rate this post
Sdílejte