Metody sušení stlačeného vzduchu – víte, jakou sušičku potřebujete?

Metody sušení stlačeného vzduchu – víte, jakou sušičku potřebujete?

Sdílejte

Sušení je součástí úpravy stlačeného vzduchu a neobejde se bez něj velká část provozoven, jejichž „srdcem“ je vzduchový kompresor. O sušení se starají sušičky vzduchu, zařízení pracující nejčastěji na třech principech – kondenzační, adsorpční, membránový. Znáte je? Víte, kdy se hodí ten či onen? A proč je vlastně potřeba vzduch sušit? 

Poslední zmíněnou otázku bude dobré probrat jako první, protože celé „problematice“ předchází. Sušit stlačený vzduch se musí kvůli zlepšení jeho kvality. On totiž není nijak nezávadný ve chvíli, kdy vyjde z kompresoru směrem k aplikaci. Nejčastěji obsahuje rovnou tři škodlivé elementy – kapičky vody, mechanické nečistoty a olejové výpary v případě, kdy je kompresor mazaný olejem. Sušička vzduchu si bere na starost hlavně vodu, tedy přesněji páru, která se na vodu teprve změní, kondenzuje. Riziko vzniku kondenzátu je totiž u kompresorové soustavy skoro stoprocentní. Může za to horký stlačený vzduch, který se zahřál samotným stlačováním původního atmosférického vzduchu, nasávaného kompresorem. Atmosférický vzduch sám o sobě obsahuje procenta vlhkosti i výše zmíněné nečistoty. Ale nyní zpět k zahřátému vzduchu. Jakmile vyjde z kompresoru do potrubí nebo do hadic, začne se ochlazovat, vzhledem k teplotě okolního prostředí. Kapičky vody se ve vzduchu začnou tvořit, jakmile se vzduch ochladí pod teplotu, která se nazývá rosný bod. Pára zkapalní – kondenzát je na světě.

Cílem sušení je stlačený vzduch ochladit a zbavit ho vzniklého kondenzátu. Každý provoz má odlišné nároky na kvalitu vyráběného vzduchu, zcela se liší například u potravinářství (nejvyšší nároky) a v menší zámečnické dílně (nižší nároky). Vodítkem k získání znalostí o této problematice vám bude norma ISO 8573. Ta popisuje kvalitu stlačeného vzduchu v sedmi třídách, kde každá třída má předepsaný, povolený obsah vody, mechanických nečistot a oleje. Její znalostí dokonale upřesníte výběr sušičky vzduchu.

Trh se sušičkami je velmi široký. Kromě principu sušení a průtoku, leží nejdůležitější rozdíly hlavně v tom, o kolik stupňů daná sušička dokáže ochladit vzduch pod úroveň rosného bodu. Základní sušení, ač mnohdy naprosto dostačující, představuje kondenzační princip. Kondenzační sušičky vzduchu vás potěší poměrně nízkými náklady i faktem, že pracují bez ztrát stlačeného vzduchu. Jde o skvělé řešení do dílen, autoservisů a pneuservisů či pro všechny malé živnostníky, kteří prvotřídně čistý stlačený vzduch nevyužijí. Kondenzační sušičky vzduchu vyrábí například domácí Atmos z Chrástu u Plzně, nebo globální producenti MARK a Omega Air. Rosný bod dokáží kondenzační sušičky snížit na teplotu +5 °C až +3 °C, co však zůstává na provozovateli, je potřeba zajištění účinné ventilace pro správnou funkci těchto sušiček.

Kdo potřebuje rosný bod snížit mnohem níž, třeba i kvůli tomu, že systém stlačeného vzduchu není v temperované místnosti, neobejde se bez adsorpčních sušiček nebo membránových sušiček. Jejich účinnost je doslova dechberoucí a vyhovují i těm nejnáročnějším průmyslovým požadavkům. Vždyť adsorpční sušičky dokáží tlakový rosný bod dostat až pod -70 °C. V adsorpčních sušičkách, typickými svými dvěma věžemi, se vzduch vysušuje tak, že proudí nádobou naplněnou sušicím materiálem, který na sebe váže vodu. Voda ulpívá na jeho povrchu či v jeho pórech a z nádoby vychází suchý vzduch. Mají však i svá negativa – spotřebují až 20 % dodaného stlačeného vzduchu a je nutné pravidelně vyměňovat náplně se sušicím materiálem. Pro menší provozy může být složitější, „utáhnout“ s tím vznikající náklady.

Membránové sušičky spotřebují pro svůj provoz také část stlačeného vzduchu – 10 až 30 %, v závislosti na hodnotě tlakového rosného bodu (až -40 °C). Jsou složené ze svazku dutých vláken (membrán), jejichž vnitřkem shora dolů proudí vlhký stlačený vzduch. Při průchodu je vlhkost vytlačována přes membrány ven a vzduch vystupuje z vlákna suchý. Tato koncepce přináší unikátně malé zástavbové rozměry. Membránové sušičky doporučujeme také všude tam, kde je dodávka stlačeného vzduchu s nízkým rosným bodem při malém průtoku.

Ať už váš provoz vyžaduje kteroukoliv ze zmíněných sušiček, vždy má být cílem kromě zlepšení kvality stlačeného vzduchu, také zlepšení efektivity vaší výroby a podnikání, zamezení ztrátám vzduchu, zbytečným opravám a prostojům kvůli závadnému stlačeného vzduchu a postupným otočením investice do sušičky ve váš prospěch.

Rate this post
Sdílejte