Dřevěné palubky jsou skvělým dekorativním prvkem

Dřevěné palubky jsou skvělým dekorativním prvkem

Sdílejte

Palubky

Úzká dlouhá prkna opatřená perem a drážkou jsou určena k podélnému spojování do prostoru. Nejčastěji palubky využijeme jako pohledový či vnější obkladový materiál a na dřevěné podlahy. Skvěle se s nimi pracuje a výsledek je vždy famózní.

Je báječné, že se dají palubky frézovat do rozmanitých profilů, délek a tlouštěk. Na pohledové straně jsou hezky tvarované, na rubové ploše se nacházejí drážky. Řemeslníci je používají ve venkovních i vnitřních prostorách. Obkládají jimi stropy, fasády, podlahy a různé podhledy. Určitě jste je mohli vidět na plotech i štítech domů a jako podbití pod střechou anebo pergolou.

Podle čeho palubky vybírat

Kvalita palubek se odvíjí od použitého dřeva. Nejčastěji se jedná o smrk, modřín a borovici. Dřevěné palubky se dokonce vyrábějí z exotických dřevin, které jsou odolné a designově lákavé. Palubky se dělí nejen z hlediska zvoleného materiálu, ale i podle účelu. V tomto ohledu známe palubky obkladové a podlahové. Při výběru je nutné dbát na kvalitu dřevěných desek. Levné produkty nedosahují zdaleka takové kvality.

Když je práce venku

Venkovní dřevěné palubky jsou určeny pro práci v exteriéru a vyrábějí se z takového dřeva, které dokáže odolávat rozmarům počasí. V létě jsou zkoušeny žhnoucím sluncem a deštěm, v zimě je nesmí překvapit mráz. V každém případě je nutné palubky chránit, a to vhodným nátěrem. Populární jsou laky na vodní i syntetické bázi či oleje a vosky. Exteriérové dřevěné desky pak můžeme využít na podlahu terasy, jako podbití venkovního stání pro auta a pod střechou domu.

Na podlahu jsou jako stvořené

V mnoha domácnostech najdeme podlahy z dřevěných palubek. Není divu, vždyť se s nimi dobře pracuje, a navíc jsou k dostání v dechberoucích dekorech. Podlahové dřevěné desky jsou většinou vyrobeny ze severského smrku, borovice a modřínu.

Rate this post
Sdílejte