Jaké druhy koberců zvolit do vašeho bytu?

Jaké druhy koberců zvolit do vašeho bytu?

Sdílejte

F8b446c68c78d639260d84b1fb3b353289d6d98c 1000x1000Koberce mají v tuzemských domácnostech bohatou tradici. V posledních letech se sice zdají být na ústupu, přesto se však stále hodí do moderních rodinných domů a bytů. Je zde ale patrná jistá změna oproti minulosti.

Celoplošné koberce jsou méně žádané

Dříve se prakticky v každé české domácnosti daly najít klasické celoplošné koberce. Zejména se podkládaly do obývacích pokojů a ložnic. Jejich problémem je poměrně náročná pokládka a složité důkladné čištění. Proto jsou logicky spíše upozaďovány a místo nich se objevují moderní plovoucí podlahy a linolea.

Pakliže už si pořídíte celoplošný koberec, je potřeba důkladně zvážit nejen barevné provedení, aby dobře ladil s nábytkem či třeba barvou stěn, ale rovněž hustotu a výšku jeho vlasů. Praktičtější jsou spíše koberce s nižšími vlasy, lépe se z nich vysává prach a snadno z nich odstraníte také případně fleky a skvrny.

Ab9babcb08686d41fb2725b748c07800f284cda4 1000x1000

Kusové koberce hrají prim

Prodejci disponují stále rozmanitější nabídkou kusových koberců. Slouží zejména jako doplňky na podlahu. Kusové koberce mají menší rozměry, obvykle jen pár metrů čtverečních. Mají kruhové, čtvercové či obdélníkové tvary, výjimkou však nejsou ani atypické rozměry. V jejich případě se nemusíte bát zvolit modely s hustými a delšími vlasy, údržba je totiž daleko méně pracná.

Zvláštní sortou jsou perské koberce. Jedná se o designové kousky, které oceníte v moderní domácnosti, kde si potrpíte na trochu luxusu. Perské kusové koberce jsou vždy ručně tkané, takže je samozřejmě nutné počítat s přeci jen vyšší pořizovací cenou. Mají však velmi dlouhou životnost a dají se leckdy považovat i za umělecké předměty, jejichž cena může časem dokonce růst.

Při výběru koberce je vhodné si provést důkladné srovnání, abyste si vybrali skutečnou kvalitu za dobrou cenu. K tomu pomůže kupříkladu web inhaus.cz, což je webový vyhledávač a srovnávač, na němž najdete produkty z mnoha tuzemských eshopů.

Rate this post
Sdílejte