Útulná ložnice je příslibem dobrého spánku

Útulná ložnice je příslibem dobrého spánku

Sdílejte

Sidekix Media 8qnur1liv K Unsplash (2)

Ačkoliv se to může zdát banální, prostor, ve kterém spíme, z velké části ovlivňuje to, jak kvalitní je náš spánek, nebo jak kvalitní naopak není. Jestliže patříte mezi vysoké procento populace, které trpí problémy se spánkem, zvažte, zda při vypořádávání se s tímto problémem nejprve nepřistoupit k relativně jednoduchému řešení – nově zařídit nebo upravit ložnici a podmínky v ní tak, aby byla co možná nejútulnější a přispěla vám tak ke klidnému, zdravému, a hlavně kvalitnímu spánku.

Kvalitní rošt a matrace

Základem každé ložnice by měla být postel. Pro kvalitní spánek, je její nejpodstatnější částí matrace. To, jak vybrat matraci, může být občas oříšek, nenechejte se ovšem odradit. Je to také položka, na které byste rozhodně neměli šetřit. Rozvážná, neuspěchaná volba se vám určitě vyplatí. Někomu může vyhovovat tvrdá matrace, někomu naopak matrace měkká. Vše si řádně vyzkoušejte. Dalším krokem, který není radno podcenit je to, jak vybrat rošt do postele. V dnešní době jsou nejčastější pružné laminové rošty, které vám zajistí při spánku co největší pohodlí.

Barva stěn

Vzhled ložnice, ač se to nezdá, je také důležitým aspektem útulné ložnice. Vše začíná u barevnách tónů, kterými si rozhodnete svoje „hnízdečko“ vymalovat. Barvy ložnice totiž určují její atmosféru. Ideální je volit spíše neutrální nebo zemité barvy. Ty by měly působit uklidňujícím dojmem. Vedle nešlápnete ale ani například s modrou nebo žlutou. Žlutá barva probouzí radost, modrá vyvolává pocit klidu a jistoty. Vše ale ve výsledků závisí jen a pouze na vašich preferencích.

Světla a zatemnění

Až teprve správným osvětlením dosáhnete v ložnice pořádné útulnosti. Kombinujte přímě osvětlení s tím nepřímým. Přímé osvětlení se hodí, když zrovna potřebujete v místnosti dostatečné množství světla (například při úklidu). Naopak tlumené světlo působí hřejivým, uklidňujícím dojmem. Kromě hlavního stropního svícení tedy pořiďte také několik lampiček se stínidly. Vhodnější je doplnit žárovkami vyzařující teplé tóny spíše než studenými žárovkami.

Stejně důležité je ovšem i zatemnění. Pro kvalitní spánek totiž musíte při spánku dosáhnout v místnosti ideálně co největší tmy. Doplňte proto interiér například o rolety nebo závěsy. 

Udržujte pořádek

Abyste se v ložnici cítili co nejlépe, je v ní třeba udržovat pořádek. Zbavte se všech nepotřebných věci, které působí v místnosti rušivým dojmem. Každý předmět by měl mít své místo, zbytek věcí můžete uskladnit například v úložných boxech, které umístíte například pod postel nebo na skříň. Válející se oblečení na zemi nebo někde jinde také není úplně ideální, snažte se proto tomuto nešvaru vyhnout. 

Čerstvý vzduch je základ

V místnosti se vám bude nejlépe usínat v případě, že v ní budete mít čerstvě vyvětráno. Okna je ideální otvírat třikrát denně minimálně na 15 minut. V zimních měsících intenzivněji alespoň na pět minut. Větráním navíc dosáhnete snížení teploty, která je pro spánek ideální. Vzduch bude chladnější, ale stěny zůstanou teplé, nebojte se proto, že by vám v ložnici byla zima. 

Dekorace a květiny

Textilní doplňky jsou naprostým zázrakem, co se útulnosti týče. Vybavte ložnici dostatečným množstvím polštářků, koberečků a plédů. S ostatními dekoracemi se ovšem držte při zemi a příliš to nepřehánějte. Jako výborné doplňky fungují rostliny. Ty nejenom že vypadají hezky, ale navíc také zvlhčují vzduch a zachytávají prach.

 

Rate this post
Sdílejte