Dočasný pokles cen pronájmů vystřídá do konce roku návrat k cenám před...

Dočasný pokles cen pronájmů vystřídá do konce roku návrat k cenám před pandemií

Sdílejte

Living Room 2155376 640Růst cen nemovitostí obvykle znamená také růst cen pronájmů. Pandemie přinesla na trh s bydlením nečekaný vývoj. Oproti mnoha předpovědím se po počáteční nervozitě vrátily ceny všech typů nemovitostí k rostoucímu trendu. Ceny pronájmů ale zejména ve větších městech klesaly. Jak se bude vyvíjet trh s nájemním bydlením do konce roku? Jaké faktory a okolnosti budou mít vliv na trh s pronájmy v dlouhodobějším horizontu? 

„Prvotní šok a následné utlumení aktivit jsme loni na jaře zaznamenali i v realitních službách, včetně pronájmu nemovitostí. Lidé se obávali nemoci, zastavily se prohlídky. Majitelé bytů ke krátkodobým pobytům vyčkávali, jak se situace vyvine. Po této stagnaci, která byla cítit napříč obory, došlo na realitním trhu postupně k uvolňování těchto bytů do nabídky pro bydlení. Rostoucí nabídka bytů k dlouhodobému pronájmu ve městech a lokalitách, které jsou závislé na krátkodobých pobytech, ať už jde o turistiku, studium, lázeňství nebo pracovní cesty, postupně vedla k poklesu cen pronájmů. V centru Prahy došlo ke snížení nájemného až o 60 %, ” říká
Ing. Jan Hájek, realitní odborník z Quantum realityRealitní kancelář Praha.

Do konce roku se trh s nájemními byty vrátí na ceny před pandemií

Podle odborníků z Odhad-zdarma.cz dojde postupně do konce roku v těchto studijních a turistických lokalitách ke snížení nabídky a k návratu většiny majitelů zpět ke krátkodobým pronájmům. „I když veřejně ještě změna nemusí být vidět, tedy nabídka se ještě nemusí snižovat, reálně už k ní dochází. Na trhu je patrné vyčkávání majitelů na návrat sezony, turistů a studentů. Nejen soukromí majitelé, ale i některé hotely se rozhodly v době pandemie část pokojů uvolnit pro dlouhodobé pronájmy, třeba i na jeden rok. Tuto nabídku však už nyní stahují,” vysvětluje Jakub Zámiš, realitní odborník z kalkulačky Odhad-zdarma.cz, která na základě dat z trhu, umělé inteligence i revize odborníků umí on-line určit tržní výši bytů i domů.

Krátkodobé pronájmy ekonomicky výhodnější

Zejména v turisticky atraktivních lokalitách, například v centru Prahy, pronajímali majitelé byty s určitým plánem návratnosti a ziskovosti. Byty a nemovitosti pořízené na hypotéku tak na své majitele vyvinuly tlak na stanovený rozpočet a krátkodobé pronájmy vycházejí výhodněji. Čistý výnos z krátkodobého pronájmu bytu byl v době před pandemií v průměru o 30 % vyšší. Postupné stahování bytů z nabídky je tak zcela logickým a nevyhnutelným krokem. Zejména s blížícím se uvolňováním pravidel pro cestování, návratem studentů do škol a opětovným probuzením pracovních cest.

Podíl nájemního bydlení v poměru k vlastnictví nemovitosti dlouhodobě poroste

Poměr nájemního bydlení vůči vlastnímu bydlení je v západním světě oproti České republice výrazně vyšší. V budoucnu se očekává zvýšení poměru lidí bydlících v nájmu i v České republice.

Domnívám se, že k růstu podílu nájemního bydlení bude přispívat více vlivů. Zaprvé k tomu povedou vnější faktory a pak také změna vnitřní, která je už nyní viditelná v jiném myšlení a nákupním chování u nastupující mladé generace. K vnějším faktorům můžeme počítat například nedostatečnou nabídku nemovitostí,“ uvádí Jakub Zámiš.

Trend jiného myšlení a spotřebního chování je u mladších lidí vidět napříč službami a obory. Chtějí být flexibilní, nevážou se tolik na majetek, jedno místo a ani vlastnictví nemovitosti. Například průměrný věk majitele auta na operativní leasing je 26 let. Jiné chování a přístup je vidět také v zaměstnání, kam nepřicházejí s vidinou zůstat v něm na celý život. Už dnes se navíc ukazuje, že mladí lidé, kteří pořizují vlastní bydlení, se neobejdou bez pomoci rodiny. Do zástavy jde obvykle nemovitost rodičů. To vše jsou signály, které povedou k větší oblibě nájemního bydlení. I dlouhodobé plány developerů reagují na tento trend výstavbou a rozvojem nájemních bytů.

Rate this post
Sdílejte