Pozemky na prodej jsou o 105,5 % dražší než v roce 2010

Pozemky na prodej jsou o 105,5 % dražší než v roce 2010

Sdílejte

Tree 247122 640Jak drahé je bydlení v Česku, všichni moc dobře víme. Při pohledu na čísla však rozum zůstává stát. Navýšení cen bytů a domů je v ČR skutečně rapidní. A nejhorší je, že podle odborníků neexistuje důvod, proč by se měl zastavit.

Ve druhém čtvrtletí roku 2021 vzrostly ceny za prodej domu či bytu nejvíce za posledních deset let. Nejvíce šokující jsou však dlouhodobá čísla.

Rapidně rostou i ceny pozemků

Stejný osud jako nemovitosti potkal i pozemky. Ty ve druhém čtvrtletí letošního roku narostly o 5,5 %, meziroční růst činí 18,7 %. Od roku se pozemky na prodej zdražily o 105,5 %. Lidé je přesto kupují.

Podle ředitele nemovitostního odboru Hypoteční banky, Petra Němečka, je problém v zastaralých územních plánech a nedostatečných kapacitách inženýrských sítí. Ty výrazně brzdí rozvoj nabídky. Prodávají se však i pozemky bez schváleného územního plánu, lidé kupují prostě všechno.

Na poptávce se podepsal covid

Hromada lidí byla za dob covidu frustrovaná z života ve velkých městech mezi čtyřmi stěnami. Ti, kdo žili na venkově či v rodinném domě, byli přece jenom ve výhodě, mohli vyjít aspoň na vlastní zahradu. V důsledku toho se více lidí začalo zajímat o domy na prodej, stoupl též zájem o pozemky na rekreační objekty.

Podobně vzrost zájem o domy v menších městech a na venkově, možná pozorujeme začátek nového trendu – odliv obyvatelstva zpět na venkov. Zajímavé je také pozorovat, jak lidé čím dál více využívají zelené technologie, solární panely, moderní kotle a sběr dešťové vody.

Více rostly ceny bytů než domů

Prodej pozemku je nyní výnosnější než před rokem a stejně tak více vyděláte na prodeji bytu či domu. Více zdražovaly byty, jejich ceny meziročně stouply o 14,8 %. U rodinných domů to bylo 12,9 %. Nejvíce byty zdražily v Moravskoslezském kraji, překvapivě nejméně v Praze a Středočeském. Za zvyšování cen domů nesou zodpovědnost i rostoucí ceny stavebních materiálů a prací. Hodně zdražily například dřevostavby, protože vzrostla cena dřeva.

Rate this post
Sdílejte