Byty na prodej jsou v Česku extrémně drahé

Byty na prodej jsou v Česku extrémně drahé

Sdílejte

Living Room 2155353 640Ceny nemovitostí byly v Česku vysoké již před pandemií koronaviru. Mnozí lidé čekali, že právě covid-19 je trochu srazí, ale nestalo se tomu tak. Podobný trend můžeme pozorovat v celé EU, avšak v ČR jsme poměrně rekordmani.

Když porovnáme situaci v ČR s celou EU, nárůst cen domů a bytů je u nás čtvrtý nejvyšší. V prvním čtvrtletí roku 2021 se ceny navýšily o 11,9 %. Předběhli nás pouze v Lucembursku, Dánsku a Litvě.

Změna k lepšímu se očekávat nedá

Zajímají vás byty na prodej a přemýšlíte, jestli se vyplatí třeba rok počkat? Podle finančních analytiků spíš ne, je totiž velmi nepravděpodobné, že by se ceny začaly snižovat. Není k tomu žádný důvod.

Češi totiž ochotně kupují i drahé byty a domy. V letech 2014 až 2019 Česko ekonomicky prosperovalo a kupní síla obyvatel vzrostla. Zejména v Praze a Brně jsme mohli pozorovat trend skupování bytů na pronájem. Mimochodem, i pronájem bytu je dnes výrazně dražší než třeba před dvěma lety.

Ve velkých městech byty prostě nejsou

Přemýšlíte nad prodejem bytu? Lepší chvíli jste si nemohli vybrat. Obzvlášť v Praze a Brně vám lidi utrhají ruce. V těchto metropolích je totiž bytů dlouhodobě nedostatek. I to vede k tomu, že jsou ceny tam, kde jsou. Prodejci si mohou říct nadhodnocenou sumu, a kupující na ni přesto kývnou. Chtějí-li bydlet, nemají jinou možnost.

Jako řešení se nabízí přestěhovat se na venkov

V menších městech a na vesnicích jsou ceny značně příznivější. Možná tedy vysoké ceny nemovitostí nastartují nový trend odlivu obyvatelstva na venkov. Nahrála tomu právě i pandemie. Spousta lidí si uvědomila, že nechtějí být zavření v bytě uprostřed betonového města, výrazně stoupl zájem o chaty a chalupy. Pro některé byl covid-19 dokonce impulsem k přestěhování se na venkov, další o tomto kroku uvažují. V budoucnu uvidíme, zda covid nějak ovlivnil představy o životě mladé generace, zda bude upřednostňovat metropole, či menší města.

Rate this post
Sdílejte