Chcete vlastní dům? Ušetříte, když si ho postavíte svépomocí

Chcete vlastní dům? Ušetříte, když si ho postavíte svépomocí

Sdílejte

New 1572747 640Mít bydlení ve svém vlastnictví je daleko výhodnější než žít v nájmu. I přesto ale mnoho rodin volí spíše druhou možnost. Stojí za tím samozřejmě finanční důvody. Byty, notabene rodinné domy, v současné době stojí šílené peníze a hypotéky už také nejsou tak výhodné jako v minulosti.

Koupě zchátralého domu se někdy vyplatí

Když pomineme byty v Praze, Brně a dalších velkých českých městech, obvykle jde o menší investici než koupě vlastního domu. Pokud je, byť i malá vilka, v docela slušném stavu, může za ni její majitel poptávat klidně i několik milionů a zájemci mu stejně utrhají ruce.

Často se více vyplatí koupě stavby, která je sice po stránce stability v pořádku, nicméně je pro běžného člověka neobyvatelná. Otázkou pak je, kolik peněz bude potřeba vrazit do rekonstrukce. Někdy se jedná o výhodný obchod, jindy spíše proděláte. Je proto lepší si udělat předběžnou expertízu a na základě jejich výsledků pak učinit rozhodnutí.

Dům vybudovaný vlastními silami

Relativně levně může vyjít i stavba domu vlastními silami. V případě, že si uděláte opravdu dobrý plán a budete se ho držet, můžete na tom hodně vydělat. Chcete-li vlastní vilku stůj co stůj, jde o nejlevnější řešení. Avšak i o nejpracnější.

Základem je sehnat levně stavebniny, což není v dnešní době žádná sranda. Všechno je drahé. Plechové střechycement nebo pálené cihly v současnosti koupíte často i za dvojnásobek toho, co stály loni.

Stavba však není pouze o materiálu, ale především o lidské síle. Abyste skutečně ušetřili, budete muset valnou část prací dělat sami, ideálně pak s rodinnými příslušníky. Čím více, tím lépe. Nečekejte však, že budete mít hotovo během jediného roku. Většinou stavba svépomocí trvá i několik let. Je tak potřeba se obrnit trpělivostí.

Ani v případě nezdaru se nemusí jednat o žádnou katastrofu. Je mnoho lidí, kteří zabalili svůj projekt z důvodu nedostatku financí, případně sil. Vždy je však možné hrubou stavbu docela dobře prodat. I o takové je totiž docela velký zájem.

Rate this post
Sdílejte