Jak vybrat plátno na malování olejovými a akrylovými barvami?

Jak vybrat plátno na malování olejovými a akrylovými barvami?

Sdílejte

Brush 96240 640Po staletí používají malíři plátno k vyjádření své kreativity a dodnes zůstává povrchem, který je oblíbený nejen u začínajících umělců, ale i profesionálních malířů. V podstatě se jedná o všestranný povrch, který je k dostání v mnoha tvarech, velikostech a formách. V následujících řádcích vám prozradíme, jak vybrat plátno, které vám bude vyhovovat po všech stránkách.

V první řadě je malířské plátno velice flexibilní, pokud jde o velikost. Používá se na olejomalby i malby akrylovými barvami. Vyznačuje se také dlouhou životností. Plátno je mnohem lehčí a snadněji se přepravuje než tradiční dřevěné povrchy, které se často využívaly. Při výběru plátna vezměte v úvahu řadu věcí, například tkaninu, texturu a základní nátěr.

Tkanina

Tkanina používaná u pláten je buď lněná, nebo bavlněná. Lněné plátno má sice kvalitnější povrch a vyšší odolnost, nicméně je nesmírně drahé. Bavlněné plátno na malování je cenově dostupnější a také představuje vynikající povrch s dostatečnou odolností.

Textura

Plátno se vyrábí z přírodních vláken, která jsou tkaná dohromady a vytvářejí různé textury podle toho, jak jemně jsou tkaná. Každá textura se hodí pro jiný typ malby. Hladký povrch je ideální pro menší a detailnější práci, drsnější zase pro široké tahy štětcem a obrazy větší velikosti.

Kreul Malirske Platno

Povrch

Aby bylo možné na plátno dobře malovat a zachytit věrné barvy, je důležité, aby bylo opatřeno základním nátěrem, kterému se říká šeps, neboli gesso. Jedná se o vrstvu podkladového nátěru, který zabrání absorpci barvy do tkaniny plátna. Nedochází tak k nechtěným barevným tónům, upraví se struktura povrchu a zajistí se dlouhodobá odolnost a trvanlivost barvy.

Jestliže hledáte malířské potřeby, podívejte se do e-shopu Kreativnisvet.cz. Budete nadmíru spokojení s kvalitou i cenou.

Rate this post
Sdílejte