Jak se pokládají a udržují umělé trávníky?

Jak se pokládají a udržují umělé trávníky?

Sdílejte

Trávníky2

 

Umělý trávník už dávno neuvidíte pouze na sportovním hřišti. Čím dál častěji se instalují také k rodinným domům. Spousta lidí totiž sní o vždy zeleném trávníku, který je zároveň v podstatě bezúdržbový. Nebo se o něj musíte starat? Jak to vlastně je?

Ne všechny umělé trávníky vypadají jako ty, které znáte z fotbalových hřišť. K rodinným domům se instalují spíš jiné typy, jež vypadají přírodněji. Na první pohled není poznat, že jde o trávník umělý, mají totiž krátká i dlouhá vlákna jako skutečná tráva.

Jak se pokládá umělá tráva?

Na pokládku umělého trávníku není nutné zvát si odborníky, položíte ho podobně jednoduše jako nový koberec. Pokud ho pokládáte na přírodní povrch, je nutné ho zarovnat, ideálně nanést 20-30cm vrstvu jemnozrnného kameniva a pak drenážní textilii. Napomůžete tím voděpropustnosti. Na umělé povrchy (beton či asfalt) se nanáší speciální lepidlo, aby trávník držel na místě.

Je nutné trávník udržovat?

Pro odstranění listí a nepořádku stačí čas od času vzít smeták s tvrdším vlasem, případně vysavač. Podaří-li se vám trávník znečistit třeba rozlitým vínem, vezměte mokrý hadr a umyjte ho. Je voděodolný, ostatně venku přece musí odolávat dešti. Každý kvalitní umělý trávník je vodopropustný, nemusíte se tedy bát, že by se na něm tvořily mokré loužičky – aspoň v případě, že připravíte i vodopropustný podklad, jak je popsáno výše.

Trávníky

Co s ním dělat v zimě?

Umělá tráva je dimenzována i na zimní podmínky, běžně pod sněhem přečká a nijak jí to neublíží. Můžete ji ale uklidit, tím pravděpodobně prodloužíte životnost. Běžně se životnost umělých trávníků pohybuje kolem 10-15 let, po celou tuto dobu zůstávají v perfektním stavu. Nemějte tedy strach, že by trávník po roce vypelichal. Životnost je pochopitelně závislá na kvalitě a typu trávníků, ale také aktivitách, jež na nich provádíte, četnosti používání nebo používané obuvi. Nemusíte se však nijak omezovat, umělý trávník lze využívat naplno!

 

Rate this post
Sdílejte