Proč je u pojištění domácnosti důležité správně stanovit pojistnou částku?

Proč je u pojištění domácnosti důležité správně stanovit pojistnou částku?

Sdílejte

House Insurance 419058 640Přestože je pojištění domácnosti jedním z nejvyužívanějších pojišťovnických produktů v České republice, experti se shodují, že mají lidé často tendence podceňovat hodnotu pojištěného vybavení. Riskují tím však statisícové škody. Jak funguje plnění při pojistné události a proč je vůbec důležité správně stanovit pojistnou částku?

Pojištění domácnosti

Nejprve si však pojištění domácnosti ve zkratce představme. Není totiž výjimkou, že si ho lidé pletou s pojištěním nemovitosti. Jedná se přitom o dva rozdílné produkty, které se vyplatí sjednávat dohromady hlavně v případě, že je pojišťovaná nemovitost ve vašem osobním vlastnictví.

„Pojištění domácnosti se vztahuje na vybavení bytu či domu a běžně zahrnuje nábytek, elektrospotřebiče včetně televize či počítače, knihy, oblečení, sportovní potřeby, nejrůznější ceniny a šperky. Prakticky vše možné, co si člověk sám určí. Zjednodušeně řečeno, v rámci pojištění domácnosti si můžete nechat pojistit vše, co lze z bytu vzít a odnést. Zároveň ale mohou být pojištěny stavební součásti jako podlaha, kuchyňská linka nebo obklady stěn a stropů,“ vysvětluje Aleš Rothbarth, expert z internetového srovnávače pojištění Klik.cz

Správná pojistná částka

Při sjednání pojištění domácnosti je však klíčové správně stanovit pojistnou částku. Ta by měla reflektovat celkovou cenu všech pojištěných věcí, což není tak těžké určit. Problém může nastat u šperků nebo cenných obrazů. Na tyto předměty mají pojišťovny často svůj vlastní limit a pokud vám ten nestačí, může pojišťovna vyžadovat znalecký posudek, na základě kterého může být limit navýšen. Platí ale samozřejmě, že čím vyšší hodnota pojištěného vybavení, tím vyšší pojistné budete platit.

I z toho důvodu spoustu lidí hodnotu vybavení podceňuje a raději uzavírá pojistnou smlouvu na nižší částku. Lidé si totiž myslí, že nikdy nepřijdou o veškeré vybavení a zvolené krytí bude v důsledku vždy stačit. Pojišťovny však mají v případě podpojištění sankce, což v praxi funguje tak, že se v případě pojistné události plnění krátí o tolik procent, o kolik byla pojistná částka proti skutečné hodnotě nižší. „Jednoduše vysvětleno, pokud podpojistíte celou domácnost zhruba o polovinu méně a následně vám někdo ukradne jen televizi, dostanete za ní také jen polovinu. Je to běžná praxe,“ dodává Rothbarth.

Častým problémem je pak i nadpojištění, kdy lidé stanoví větší pojistnou částku, než která ve skutečnosti odpovídá hodnotě pojišťovaného vybavení. Pojišťovna však při pojistném plnění platí skutečnou výši škody, nikdy ne více. Proto je důležité reflektovat aktuální hodnotu vybavení a tuto hodnotu pravidelně revidovat a případně upravovat. „Revizi pojistné smlouvy doporučuji dělat každý rok. Předejdete tím možným problém a dohadům s pojišťovnu v případě pojistné události. Při pojištění pak nezapomínejte na vybavení, které se nachází ve sklepě či na půdě, neboť tyto prostory jsou většinou zahrnuty do pojištění domácnosti,“ uzavírá Aleš Rothbarth za Klik.cz.

Rate this post
Sdílejte