Chcete si pořídit zahradní jezírko? Poradíme vám, jak na to

Chcete si pořídit zahradní jezírko? Poradíme vám, jak na to

Sdílejte

Jezirko OkrouhloPokud plánujete nějakým způsobem oživit zahradu, není nic jednoduššího než zvolit zahradní jezírko. Jedná se totiž o dokonalý doplněk zahrady, ve kterém můžete chovat ryby a další vodní živočichy. Jezírko se tak najednou stane vaším koníčkem. Současný trh je rozmanitý a nabízí vám rozmanité tvary i velikosti, takže si vyberete řešení přímo na míru vaší zahradě.

Základem úspěšného a udržitelného jezírka je vynikající naplánování. V následujících řádcích vám prozradíme, podle čeho vybrat základní jezírko, jaké věci potřebujete a co byste měli zvážit, než se do výběru jezírka pustíte.

Co budete potřebovat?

Existuje spousta prvků, bez nichž se jednoznačně neobejdete. Zahradní jezírko tedy potřebuje následující věci:

  • plastovou nádrž, nebo jezírkovou fólii,
  • nástroje na vykopání jámy,
  • hadice,
  • filtr,
  • čerpadlo,
  • vodní rostliny,
  • ryby,
  • sadu na testování vody.

Plánujte, plánujte a plánujte

Prvně si ujasněte, v jaké části zahrady by se mělo jezírko nacházet. Počítejte s tím, že vám bude sloužit dlouhá léta. Najít perfektní místo je nezbytné, neboť vám to pomůže s údržbou a zabrání i tomu, aby v jezírku rostly řasy. V ideálním případě by mělo být zahradní jezírko tam, kde je stín alespoň 5 až 6 hodin denně. Vyhněte se takovému místu, kde se nachází stromy. Jezírko umístěte alespoň 5 metrů od nejbližšího stromu, aby vám do vody neustále nepadalo listí.

Pokud je to možné, poblíž by měly být zdroje elektřiny a vody, ovšem buďte opatrní, abyste při kopání jámy nenarušili potrubí a kabely v zemi.

I na velikosti záleží

Záleží na tom, co od zahradního jezírka očekáváte. Jezírko s 2 000 až 5 000 litry je pro začátečníka optimální, protože je dostatečně velké pro pár malých ryb a současně je dobře zvládnutelné. Zahradní jezírko pod 2 000 litrů je moc malé a nemělo by v něm být příliš mnoho ryb.

Další příslušenství k zahradnímu jezírku

Čerpadla a filtry jsou nedílnými součástmi pro udržení čisté vody. Jakmile tedy zvolíte vhodnou velikost, nezapomeňte na správné vybavení a příslušenství. Důraz je kladen na jezírkové čerpadlo. Bohužel, neexistuje univerzální velikost, která by byla vhodná pro všechna jezírka. Zohledněte při výběru objem jezírka, protože čím je vyšší, tím výkonnější čerpadlo potřebujete.

Čerpadla mají za úkol udržovat vodu v jezírku čistou, a to tak, že neustále okysličují vodu, a tím pádem nedochází k zelenání vody.

Rate this post
Sdílejte