Jak si udržet hezký trávník – 3. část

Jak si udržet hezký trávník – 3. část

Sdílejte

Jak si udržet hezký trávník – 3. část

By: Esther Westerveld

Někdy náš hezký trávník obtěžuje holé místo, a tak je dobré jej pokrýt novou zemí. Teď přichází na řadu klasické rozhazování semene rukou. Stejným způsobem, jakým jsme rozhazovali travní osivo, rozdělíme i hnojivo, ale nesmíme to s ním zatím moc přehánět. Potom přijde na řadu zavlažování, ale musíme dbát na to, aby se semeno z malé plochy nevyplavilo. Holé místo, kde tráva neroste, můžeme zakrýt i drny neporušeného trávníku.

Péče o osetou plochu

Na to, abychom osivo ochránili, je dobré po oseté ploše rozhrnout rašelinu či nehnojený substrát, potom nasypeme hromádky, které pak hráběmi rozhrneme, a to asi na 0,5 cm na výšku. Po dobu tří až čtyř týdnů musíme osetou plochu velmi důkladně zavlažit, protože pak bychom riskovali, že nám semeno nevzejde. Po šesti týdnech od doby, kde jsme zaseli semeno, můžeme na trávník vyrazit se sekačkou, potom opět následuje hnojení dlouhodobým hnojivem, které je důležité proto, že mladé rostlinky bude zásobovat živinami po celé dlouhé týdny až měsíce.

Udělejte si v kalendáři upomínku

V dubnu je pak po zimě ideální údržba trávníku. Odumřelé rostliny, zbytky posekané trávy nebo mech mohou z trávníčku, který jsme si po dobu celého roku šlechtili, udělat nevzhlednou plochu, a tak ji můžeme nazvat travní plstí, která brání tomu, aby pronikla dovnitř voda a díky tomu, že nedochází k výměně plynů, se tráva může dusit a je také více náchylná k chorobám. Dojde taky ke zkracování kořenového systému, a tak může trávník v době sucha usychat. Když jej chceme chránit, pak můžeme provést opět vertikulaci, která je zvlášť vhodná na začátku vegetačního období.

Rate this post
Sdílejte