Stavíte terasu? Poradíme vám, co všechno budete potřebovat

Stavíte terasu? Poradíme vám, co všechno budete potřebovat

Sdílejte

balcony g348021adb 640Pokud plánujete stavbu venkovní terasy, prvně se rozmyslete pro konkrétní materiál, stanovte si rozpočet, a potom si sestavte celkový plán realizace. V případě, že patříte mezi zdatné kutily, terasu zvládnete bez výrazných problémů, i když vám proces zabere o něco více času.

Přichystejte si potřebné nářadí, a to konkrétně obyčejnou i kotoučovou pilu, brusku, vrtačku i aku šroubovák. Pro měření potřebujete svinovací metr, na vytvoření spár zase latě optimální šířky a v neposlední řadě ještě mějte přichystané zednické šňůrky, vodováhu a kladivo.

Příprava prostoru pro terasu

Předtím, než se pustíte do realizace terasy jako takové, je nezbytné přichystat jámu, která by měla dosahovat hloubky zhruba půl metru. Jakmile zeminu odstraníte, jámu musíte odvodnit, a potom okolo jejího obvodu dát obrubníky do betonového lože.

V okamžiku, kdy jsou obrubníky hotové, nasypejte do připravené jámy štěrk, který se postará o propustnost a odvod vody. Jestliže nemáte podklad pod terasu rovný, používají se terasové rektifikační terče, a to buď pod celou terasou, nebo jen tam, kde je žádoucí dorovnávat sklon.

Pokládání venkovní terasy

Prvním krokem je položení podkladových hranolů, k nimž se potom připevňují terasová prkna. Používejte nerezové vruty, které jsou kvalitní. Co se týče dřeva jako takového, zapomeňte na smrk, přestože je poměrně levný. Smrková prkna by vám totiž začala po pár letech hnít, a potom byste se museli pustit do realizace druhé terasy.

Terasová prkna si důkladně změřte a nařežte. Přesnost je velice důležitá. Prkna pokládejte od sebe s mezerou pět až deset milimetrů. Pro vymezení mezer se používají gumové distanční podložky, které se potom odstraní.

Práce by měla být pečlivá a detailní. Přece jen, vytváříte terasu, která se stane chloubou vaší zahrady, a tak si na ní nechejte záležet. Potřebný materiál na výstavbu terasy najdete v e-shopu Gardina.cz, kde terasám opravdu rozumí.

Rate this post
Sdílejte