Víte, jaký je rozdíl mezi pojištěním domácnosti a pojištěním nemovitosti?

Víte, jaký je rozdíl mezi pojištěním domácnosti a pojištěním nemovitosti?

Sdílejte

house insurance 419058 640

Všechny druhy pojištění nás chrání pro případ, že by se „něco“ stalo. Pojistit se je příhodné, pokud chceme mít zadní vrátka a spát klidně i v případě, že si sjednáváme úvěr na bydlení, máme vybavenou domácnost, kterou chceme pojistit před zloději nebo nehodami atd. Některá pojištění jsou zákonem daná, jako třeba povinné ručení, některá jsou dobrovolná. Pojďme se podívat na dobrovolné pojištění domácnosti.

Pojištění nemovitosti vs. pojištění domácnosti

Možná vám na první dobrou přijdou tahle dvě pojištění totožná. Není tomu ale tak, je mezi nimi velký rozdíl. Pokud si sjednáte pojištění nemovitosti, dojde ke krytí škod na stavbě a stavebních součástech nemovitosti.

U pojištění domácnosti se krytí vztahuje na vybavení vašeho domu a osobní věci.

Pojištění nemovitosti a nač se vztahuje?

Při uzavírání pojistných smluv dělíme budovy na hlavní budovu a na vedlejší stavby, které se nachází mimo půdorys hlavní budovy. Hlavní budovou je považován klasicky rodinný dům, bytový činžovní dům, byt v osobním vlastnictví, chalupa, chata, samostatná garáž.

Vedlejšími budovami, které lze pojistit, jsou garáž, která stojí mimo půdorys hlavní stavby, bazén, hospodářské budovy nebo třeba oplocení. Pojištění nemovitosti také kryje škody na součástech domu nebo bytu, bez kterých by nefungoval. Jde např. o kotel, radiátory, zabudované klimatizace či odvětrávání, nebo třeba materiál a nářadí pro údržbu stavby.

Vyberte si nejvýhodnější pojištění

Pojištění nemovitosti nabízí, dá se říct každá pojišťovna u nás. Na internetu najdete praktické kalkulačky pojištění nemovitosti a domácnosti, díky nimž si můžete jednoduše a rychle porovnat jednotlivé pojistky podle různých kritérií. Jde o cenu, výši pojistných limitů, míru ochrany a doplňkové pojištění.

Pojistit nemovitost můžete proti požáru, výbuchu plynu, implozi, úderu blesku, pádu letadla, vichřici, krupobití, zemětřesení, krádeži vloupáním, loupeži, ničivému působení vody z vodovodního zařízení. Další možností jsou pojistky se širší nabídkou krytí nebo individuálním připojištěním. Ta zahrnují další plnění.

Více informací najdete na yespojisteni.cz.

Rate this post
Sdílejte