Jak uzpůsobit kuchyni pro lepší zážitek při vaření

Jak uzpůsobit kuchyni pro lepší zážitek při vaření

Sdílejte

kitchen 2165756 640

Mít kuchyni, v níž se vám naprosto neomezeně pohybuje, nesvazuje vás úzká ulička mezi skříňkami, které stojí naproti sobě, máte kuchyňský dřez s plochou na umyté nádobí, abyste nemuseli vyndávat odkapávač, jak jste si přáli je naprosto skvělé. Anebo mít za zády „ostrůvek“, který je vždy záchytným bodem, když potřebujete prostor na zdobení dortu nebo rozložení všech ingrediencí, které budete potřebovat očistit a nakrájet, než se pustíte do svíčkové, je také báječné.

Jaké jsou vychytávky, které vám pomohou k tomu, aby vám bylo v kuchyni volně a komfortně

Uzpůsobte si kuchyni tak, abyste měli z každé strany sporáku i kuchyňského dřezu prostor na odkládání věcí. Budete mít po ruce vždy místo na odložení hrnce po vaření z plotny, na vyskládání použitého nádobí k mytí, ale také prostor, kde krájet např. zeleninu a rovnou ji dávat do hrnce stojícího na plotně, nebo co nepotřebujete „hrnout“ na druhou stranu k dřezu.

Nejen pro starší osoby je lepší, když kuchyňskou linku tvoří skříňky se šuplíky. Snadněji se dostanete ke všemu, co potřebujete. Šuplík vsunete k sobě, není potřeba hledat hluboko ve skříni hrnec, který jste třeba dlouho nepotřebovali a podobně.

Také drátěné systémy jsou v tomto k nezaplacení. Jsou ideální do rohových skříněk. Drátěný systém je upevněn na dvířkách a obsah skříňky si vždy vysunete pouhým otevřením dvířek k sobě.

Ozdobné i praktické jsou speciální police na uchování talířů ve svislé poloze. Tento typ okrasné police je otevřený, jednou rukou zvládáte vyndávat nebo schovávat talíře, aniž byste museli otvírat skříňku. Umisťuje se do úrovně očí, abyste na talíře bez potíží dosáhli.

Speciální skříň na potraviny

Také skříň na potraviny, taková malá spíž, je velmi důmyslná. I tady hraje roli drátěný systém. Ten je upevněn na konstrukci a dvířkách skříně. Celá konstrukce se vysune do prostoru kuchyně. Jako byste si přisunuli úzký vysoký regál a mohli si ze dvou stran vybírat to, co právě k vaření potřebujete.  Pak zase hezky regál zasunete zpět do skříně.

Pro pohodlí v kuchyni slouží i nakloněná digestoř, ostrůvek, který zajistí úložné prostory i dost místa k práci, vodovodní baterie s vyndavací hlavicí nebo třeba odpadkový koš, který je uchován ve skříni a vyndáte ho stejně, jako šuplík.

Mnoho důmyslných rad a zkušeností vám může předat i bytový architekt. Vyplatí se do něj investovat a mít kuchyni zcela přizpůsobenou vašim potřebám i možnostem.

5/5 - (1 vote)
Sdílejte