Jak měnit výzdobu bytu podle ročního období?

Jak měnit výzdobu bytu podle ročního období?

Sdílejte

apartment 3090517 640

Změna ročního období s sebou přináší hned několik výzev. Na starosti máme například přípravu a kontrolu šatníku, zahrádky, ale i naší domácnosti. Naštěstí stačí vyměnit pár drobností a uvidíte, jak se váš domov promění na stylové místo, ve kterém vám bude dobře, ať je venku jakkoliv.

V doplňcích a dekoracích je síla!

Doplňky a dekorace se dají pořídit levně, a přitom jsou to právě ony, kdo určují náladu u vás doma. Nemusíte hned malovat, abyste přivítali přivítali jaro. Stačí udělat pár menších změn.

Zamíchejte s barevnou kompozicí. To je ten nejlepší trik. V obývacím pokoji a ložnici to půjde nejsnadněji. Váš hlavní spojenec je bytový textil: ložní povlečení, potahy na dekorační polštářky, prostírání, ale také závěsy, běhouny či drobné koberečky.

Můžete přímo sáhnout po motivech, které jsou pro danou roční dobu typické. Třeba si i koupit látky a vlastní potahy si ušít. Nebo vsaďte jen na barvy, nemusíte to brát tak „doslova“.

  • jaru se hodí svěží a hřejivé kombinace zelené a žluté, dále oranžová nebo červená.
  • létem se odvažte a pozvěte si domů výraznější odstíny růžové, modré, zelené či červené. Hezky ale vypadají i tlumenější hnědé varianty nebo pastely jako je meruňková či levandulová.
  • U podzimu to máte jasné – hřejivé barvy listí a podzimní přírody obecně, například tlumená oranžová, petrolejová, červená, hnědá, hořčicová, tmavě modrá. Základem je červený podtón, který se bude perfektně vyjímat zvlášť v obývacím pokoji ve venkovském stylu.
  • zimě dominují studené barvy, ovšem kolem svátků spousta lidí zdobí domácnost do červené, zlaté i oranžové.

Sezónní náladu pozvěte i do koupelny. Stačí umístit drobné dekorace, pořídit barevná mýdla, ručníky či předložku.

Dekorace si nakonec můžete vyrobit i sami. Do tvůrčího procesu zapojte i děti a uvidíte, jak si to pěkně užijete. Nejlepší je přinést něco zvenku a ozdobit si tím domov. Inspirovat se můžete tímto článkem.

V zimě jsou to větvičky jehličnanů, na jaře první nesmělé květinky, v létě luční kvítí a na podzim různé plodiny. Vezměte do rukou tavící pistoli a pusťte se do toho! Ale nezapomeňte něco nechat i pro zvířátka a hmyz.

Nabízí se koupit umělé sezónní dekorace, které vydrží dlouhá léta. Vyrobit se doma dá i mýdlo. Když do něj přidáte sezónní koření nebo damašskou růži, získáte parádní dekoraci.

Řekněte to vůní

Známé vůně v nás dokáží vyvolat příjemné vzpomínky a přenést nás na úplně jiné místo. Vytvoříte s nimi přesně tu atmosféru, kterou hledáte. Pro každé roční období se hodí trochu jiné vůně. Do domova je přinesete pomocí svíček, difuzérů, potpourri, vonných tyčinek nebo třeba aromalamp. Možností máte opravdu hodně.

  • Jarní náladu vytvoříte pomocí květinových vůní,
  • pro leté se hodí vůně citrusu a ovoce nebo exotického koření,
  • na podzim doporučujeme dřevité vůně,
  • a pro zimu je jako dělaná vůně cukroví, skořice, vanilky, badyánu nebo jehličnanů.
5/5 - (1 vote)
Sdílejte