Jaké technické parametry vzít v potaz pří výběru vakuovací baličky?

Jaké technické parametry vzít v potaz pří výběru vakuovací baličky?

Sdílejte

dozyVýběr vakuovačky je potřeba podřídit nejen svým potřebám, ale také možnostem vaší kuchyně. Tím nejdůležitějším kritériem proto bude velikost přístroje. Jaké další parametry je ale potřeba vzít v potaz a co byste měli vědět o vakuovačkách?

Na velikosti záleží

A na čem ještě? Také na hmotnosti přístroje a délce přívodního kabelu. Většina vakuovacích baliček pro domácí použití, které pracují jak se sáčky, tak s vakuovými dózami, má největší rozměr okolo 40 cm. Díky takto kompaktním rozměrům je pak možné je mít nepřetržitě postavené na kuchyňské lince. Hmotnost průměrné vakuovačky se pohybuje okolo 1 až 2 kg. Výjimkou ale nejsou ani přístroje, které váží více než 3 kg. O komfortu při používání vakuovačky rozhoduje také délka přívodního kabelu. Pohodlná je délka nad 1 m umožňující manipulaci s přístrojem a jeho přesun v případě, že potřebujete na lince místo.

Příkon a sací výkon

Jestliže se chystáte na koupi vakuovačky, je potřeba se zaměřit také na její elektrické vlastnosti. Příkon vakuovací baličky má vliv na její spotřebu, sací výkon potom na to, jak kvalitní vakuum s její pomocí vytvoříte. Příkon domácích vakuovacích baliček se může pohybovat v poměrně širokém rozmezí. Narazíte na přístroje s příkonem okolo 200W, ale i na takové, jejichž příkon bude až 2 300 W. Samozřejmě platí, že u výkonnějšího přístroje se můžete těšit na rychlejší zahřátí fólie i vysátí vzduchu v případě, že budete používat vakuové dózy. Výkonem je v případě vakuovačky myšlen sací výkon. Ten je u běžných přístrojů pro domácí použití okolo 10 až 15 litrů za minutu. Některá zařízení dovolují tento parametr měnit. To se vyplatí zejména v případě, že chcete vakuovat i tekutiny.

Jaký podtlak vakuovačka vytvoří?

Podtlak úzce souvisí se sacím výkonem. Čím bude větší, tím méně vzduchu bude v sáčku či vakuové dóze po použití přístroje. A tím méně se také budou potraviny kazit, protože v prostředí uvnitř sáčku či dózy bude méně bakterií a mikroorganismů. U domácích vakuovaček se podtlak obvykle pohybuje okolo 0,7 bar. Jeho hodnotu si hlídejte zejména v případě křehkých potravin, u kterých by mohlo v průběhu balení dojít k pomačkání. V tomto případě je lepší pořídit rovnou vakuovačku, u které je možné podtlak regulovat.

Rate this post
Sdílejte