Jídelní stůl: 5 tipů na výběr toho pravého

Jídelní stůl: 5 tipů na výběr toho pravého

Sdílejte

78306 jedalenske stoly

Domov máš tam, kde máš stůl a židli,“ zpívá se v jedné prastaré písni. A něco na tom bude. Pořádný jídelní stůl tvoří srdce domova, kolem něj se scházíme, obědváme a někdy se i hádáme. Vyberte si stůl, který bude přesně odpovídat Vašemu vnímání světa. Představíme vám 5 tipů, jak přijít k tomu pravému jídelnímu stolu.

U jídelních stolů se postupně zaměříme na pět doporučení, která vám pomohou se lépe zorientovat v tom, zda je pro vaši rodinu lepší rozkládací či malý jídelní stůl a zda zvolit jako materiál dřevo, plast či sklo.

První tip: Zaměřte se na účel stolu

Je zřejmé, že v malé garsoniéře těžko využijete velký rozkládací jídelní stůl, a naopak rodinný dům s osmi členy nevystačí s malým skleněným stolem na jedné noze. V první řadě se proto zamyslete nad účelem, pro který budete jídelní stůl potřebovat.

V nabídce jsou dnes již téměř všechny velikosti i tvary jídelních stolů, nebojte se tedy chtít takový, který potřebujete. Standardní rozměr jídelního stolu ve slovenských rodinách je obdélník, ale pokud budete chtít tvar jiný, najde se mezi stoly také čtverec, kruh či ovál. Stačí zvážit, který z tvarů a velikostí se hodí právě do vašeho domova. Chcete-li mít při jídle větší prostor pro nohy, volte spíše stůl kulatý, chcete-li však zaujmout místo v čele stolu, je praktičtější spíše stůl obdélníkový.

Druhý tip: Slaďte jídelní stůl s kuchyní či jídelnou

Barva jídelního stolu se může zdát jako podřadná záležitost, ale opak je pravdou. Sladění jídelního stolu se zbytkem nábytku je zásadní pro dobrý pocit z něj. Pokud se rozhodnete dovést si domů extravagantní skleněný stůl na jedné noze, ale bydlíte ve starší dřevěnici, pravděpodobně se nesetkáte s pochvalou od zbylých členů rodiny ani návštěv.

Totéž se týká i barevného provedení. Je dobré dopředu zjistit, například do jakého odstínu dřeva máte laděný zbytek nábytku a podle něj dokoupit také stůl. Pokud je však jídelní stůl prvním kusem nábytku, který pořizujete, nebojte se zvolit zcela podle vlastního estetického cítění.

Třetí tip: Jídelní stůl skleněný, nebo z masivu?

Doporučení k výběru správného stolu, které vám poskytneme, se týkají materiálu. Většina z nás se rozhoduje mezi dvěma klasickými materiály, kterými jsou dřevo a sklo. Plastový jídelní stůl chce doma opravdu málokdo. Jeho výhodou může být cena, na druhou stranu však silně rezonuje nestabilita a neestetičnost.

Pokud tedy zůstaneme u původních dvou materiálů, je jen na vás, který zvolíte. Každý z nich má své plusy i minusy. Dřevěné jídelní stoly mají svoji nezaměnitelnou krásu, vůni, kresbu i praktickou údržbu. I zde však můžeme nalézt rozdíly. Stoly, které jsou z dřevotřísky, zřejmě nevydrží dlouhodobě hrubší zacházení a častější manipulace, zatímco jídelní stoly z masivu zvládnou téměř všechno. Dřevěné stoly se ošetřují nejčastěji voskováním, které jen podtrhne přirozenou strukturu dřeva.

Na druhé straně stojí jídelní stoly skleněné. Na rozdíl od dřeva se jedná o novodobý výdobytek. Dřevěné jídelní stoly z masivu používali lidé již před stovkami let, zatímco na skleněný stůl servírujeme až v posledních desítkách let. Sklo na rozdíl od dřeva působí v interiéru vzdušně a zvyšuje pocit světla v místnosti. Při manipulaci s ním je však třeba dbát větší opatrnosti, stejně tak při jeho běžném používání a čištění. Častá je také kombinace obou materiálů, opět záleží především na vašem zvážení výhod a nevýhod jednotlivých materiálů.

Čtvrtý tip: Ujasněte si, kolik chcete do jídelního stolu investovat

Mnozí z nás by toužili vybrat si stůl přesně podle svých představ a zapomenout na tak obyčejnou věc, jakou jsou peníze. Bohužel nelze úplně vypustit finanční možnosti a zamýšlení se nad celkovou cenou stolu. Neklesejte však na mysli. I jídelní stoly z masivu či velké rozkládací jídelní stoly lze sehnat za přijatelnou cenu, stačí hledat a nespokojit se s prvním návrhem, který se kolem vás naskytne.

Zvažujte dobře a vzhledem k financím, na druhé straně však vězte, že takový kvalitní jídelní stůl může s vaší rodinou přežít desetiletí…

Pátý tip: Pozvěte rodinu a posaďte se ke stolu

Využijete-li všechna nebo většinu výše popsaných doporučení, je velmi pravděpodobné, že budete s výběrem stolu spokojeni. Nezapomeňte však, že u stolu se budete setkávat s dalšími členy rodiny, a tak se nebojte přizvat je k výběru tak zásadního nábytku, jakým jídelní stůl bezpochyby je.

Nedílnou součástí takového společného rozhodování je také volba jídelních židlí, které se ke stolu hodí.

Ať už váháte mezi velkým nebo malým jídelním stolem, stolem z masivu či ze dřeva, vězte, že důležitější, než všechny poučky je, jestli budete cítit, že právě tento jídelní stůl by měl patřit k vaší rodině. Přejeme vám hodně štěstí s výběrem.

A jaký jídelní stůl máte doma vy? Zašlete nám fotografii vašeho jídelního stolu na drevko.cz a zařadíme ji do naší galerie.

5/5 - (1 vote)
Sdílejte