Co děláte pro udržitelný život? A co udržitelnost vlastně znamená?

Co děláte pro udržitelný život? A co udržitelnost vlastně znamená?

Sdílejte

flowers 276014 640

Slovo udržitelnost se v současné době velmi často skloňuje. Setkáváme se s ním téměř na každém kroku, ale ne všichni vědí, co přesně znamená. Ve zkratce řečeno se jedná o to, uspokojit své životní potřeby bez toho, abychom žili na dluh příštích generací.

Udržitelnost versus klimatické změny

Ruku v ruce s udržitelností jdou klimatické změny spolu s globálním oteplováním. Nenechávejte se masírovat sdělovacími prostředky, ale vy sami si vyhledejte pravdivé informace o dopadu klimatických změn. Věděli jste, že i vy se můžete přičinit o snížení emisí skleníkových plynů? A tím zmenšit nepříznivé dopady na naši zelenou planetu? Nejde o to, že snížení emisí skleníkových plynů je zájmem jen velkých firem, oděvního průmyslu, odpadového hospodářství či zemědělství a jiných. I vy, malí spotřebitelé, můžete svým rozhodnutím žít udržitelně, snížit svou ekologickou stopu. A můžete začít třeba jen tím, že budete nakupovat uvědoměle.

Udržitelné oblečení (slow fashion) versus rychlá móda (fast fashion)

V dřívější době jsme byli zvyklí nakupovat oblečení podle jarních období. Klasicky jaro, léto, podzim a zima. Bohužel časem došlo k nadprodukci ve výrobě oblečení a textilní giganty doslova chrlí oděv a zásobují obchody nepřetržitě. Tato nadprodukce se nazývá rychlá móda (fast fashion). Pročež spousta oblečení, i přes zlevňovací akce, končí na skládkách a ve spalovnách, a to vůbec nemluvíme o způsobu jeho výroby. Pamatujte, že módní průmysl patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí! A to včetně módních značek, které najdeme v každém obchodním centru.

Opakem fast fashion je slow fashion

Udržitelná móda (slow fashion) již při návrzích a následně při výrobě řeší dopady na životní prostředí. Zaručuje šetrnost k přírodě. Otázka slow módy je velmi široká. Můžeme do ní zahrnout také například i respektování práv farmářů a pracovníků ve výrobě. Bavlna je pěstována bez chemických postřiků a bez pesticidů. Dělníci jsou odměňováni spravedlivou mzdou. Není přípustná dětská práce. I toto vše můžeme zahrnout do udržitelné módy.

Nakupujte šetrně, diskutujte a hledejte ekologicky obnovitelnou módu. Recyklované oděvy tak nekončí na skládkách a mají další báječné využití. Nicméně i vy se můžete svým přístupem a uvědomělým nakupováním podílet na snižování emisí skleníkových plynů, a zároveň zmenšování nepříznivých změn klimatu.

 

.

Rate this post
Sdílejte