Jaké jsou typy tepelných čerpadel

Jaké jsou typy tepelných čerpadel

Sdílejte

heat pumps gbbf00a5c1 640Dnes jsou tepelná čerpadla nejčastěji používaným systémem pro vytápění. Především u novostaveb se jedná o jediné správné řešení. Tepelná čerpadla představují ekonomicky výhodné řešení, které je zároveň velmi efektivní. Jaké typy tepelných čerpadel trh nabízí? Tepelná čerpadla dělíme hned na několik typů v závislosti na techniku získávání tepla. Jedná se o technologie vzduch-voda, země-vzduch a voda-voda. Která varianta je tedy vhodná pro váš dům?

Za jakých podmínek fungují daná čerpadla

Tepelná čerpadla vzduch-voda

Tento typ tepelného čerpadla funguje na principu ohřívání vody ze vzduchu. Jedná se o lehce instalované čerpadlo, které nabízí levný provoz a nezabere ani moc prostoru. Nevýhodou je omezení venkovní teplotou, protože pracuje pouze do teplot okolo -26 °C. Pokud tedy nebydlíte vysoko v horách, jsou v našich končinách tepelná čerpadla vzduch – voda ideálním řešení.

Tepelná čerpadla země-voda

Tato čerpadla čerpají teplo ze země. Vyznačují se nízkou spotřebou energie díky stabilnímu výkonu. Tato tepelná čerpadla nejsou závislá na teplotě venkovního vzduchu. Identicky pracují v letním i zimním období. Pokud tepelném čerpadlu země-voda uvažujete, pak rozhodně chybu neuděláte. Počítejte však s vyššími pořizovacími náklady než u tepelného čerpadla vzduch – voda.

Tepelné čerpadlo voda-voda

Pokud máte přístup ke spodním nebo geotermálním vodám, už víte, jaké tepelné čerpadlo pořídit. Vodu čerpáte z vlastních vrtů a studní, což zaručuje velmi nízké provozní náklady. Ač je pořizovací cena vysoká, ekonomická návratnost je jistá. Podmínkou je však dostatečné množství spodní vody nebo dostatečně hluboké vrty.

Nevíte si rady? Nechte si poradit

Tepelné čerpadlo nepořizujete na pár let, ale na celý život. Doporučujeme nechat si poradit zkušeným odborníkem, který ihned odhadne, jaké tepelné čerpadlo je pro váš rodinný dům nejlepší. Jsme společnost 3K Air Mont a zabýváme se projekcí, komplexními dodávkami, instalacemi a oživováním celků vzduchotechniky, rekuperace, a to včetně chlazení, topení a regulace. Návrhy a projekty provádíme vždy na přání zákazníka. Nabízíme prémiová tepelná čerpadla Daikin, LG, Samsung. Více o našich službách i tepelných čerpadlech se dozvíte na našich internetových stránkách www.levnaklima.cz.

Rate this post
Sdílejte