Jaký vliv má tvrdá voda na domácí spotřebiče?

Jaký vliv má tvrdá voda na domácí spotřebiče?

Sdílejte

jason briscoe grdjp16cpk8 unsplashProblém zvaný tvrdá voda trápí každou druhou domácnost v České republice. Bohužel v mnohých domovech dojde k odhalení problému poměrně pozdě – až ve chvíli, kdy jeden spotřebič po druhém začne vypovídat svou službu. Tomuto negativnímu scénáři však lze snadno předcházet za pomocí filtrů, které jsou sice drobnou investicí, na druhou stranu menším nákladem, než koupě nové pračky či jiného spotřebiče, který by byl nástupcem toho, jenž podlehl tvrdosti vody.

Tvrdá voda jako nepřítel domácích spotřebičů

Pakliže je voda tvrdá čili v ní existují minerály škodící spotřebičům (a nejen jim), může to znamenat pouze vysoké náklady na opravy, ne-li investice do nových zařízení, což je často čára přes rodinný rozpočet. Jak už bylo zmíněno, problému lze předcházet koupí a instalací filtrů na vodu.

Jak ale konkrétně tvrdá voda ničí domácí spotřebiče? Můžeme to vůbec evidovat, nebo problémy odehrávající se v uvnitř pračky či lednice vlastně vůbec neevidujeme, zaregistrujeme je až ve chvíli, kdy dá domácí spotřebič své sbohem? Několik varovných signálů přece jenom existuje.

catt liu hqohdaibf6a unsplash

Signály, že má tvrdá voda negativní dopad na domácí spotřebiče

Například v případě napadení pračky tvrdou vodou registrujeme, že vyprané prádlo ve skutečnosti není čisté, a to ani po dlouhém programu, během kterého jsme do zásobníků nakapali hromadu aviváže a pracího prostředku. V případě lednice nejvíce trpí výrobník ledu nebo přívod vody, který může být nejen zanesen, ale často bývá úplně ucpán.

Ohřívače vody ztrácí vlivem tvrdé vody svou účinnost, a to vlivem usazování vodního kamene (zde se dozvíte, jak odstranit vodní kámen). Zmiňovaná účinnost může klesnout až o bezmála padesát procent.

Ani nádobí umyté v myčce neoplývá čistotou. Je to podobné jako v případě pračky, i v tomto případě za tím stojí tvrdá voda a vodní kámen, který minerály ve vodě způsobují.

 

Rate this post
Sdílejte