Vyplatí se solární panely a k čemu všemu slouží?

Vyplatí se solární panely a k čemu všemu slouží?

Sdílejte

contractor showing installed solar panels 2021 09 24 03 45 07 utc

V dnešní době je důležité hledat způsoby, jak ušetřit na energiích a pustit se do promyšlených a chytrých investicí, díky kterým můžete až poměrně výrazně snížit své náklady. Jedním z takových způsobů je mimo jiné instalace solárních panelů. Podívejte se, jak se liší od těch fotovoltaických a pro jaké případy jsou vhodné.

Přeměna slunečního záření na teplo

Solární panely neslouží k výrobě elektřiny jako fotovoltaické panely. Jejich využití je o něco jednodušší, což se odráží na jejich ceně i menší složitosti instalace. Umí totiž přeměnit sluneční záření v teplo. Obecně se tak solární panely využívají primárně pro ohřev vody. A to v mnoha různých případech, protože vodu si můžete ohřívat u rodinného domu pro sprchování, ale i v bazénu k prodloužení koupací sezóny. Díky různé velikosti a možnostem umístění je možné dát panely víceméně opravdu kamkoliv, kam dostatečně svítí slunce.

Efektivní a ekonomický ohřev vody

A proč si pořídit solární panel na chatu nebo k rodinnému domu? Důvodem je především cenová úspora, která začne být po navrácení investice velmi zajímavá. Solární ohřev bazénu zase znamená více efektivní využívání vlastního koupání, které si tak užijete i při méně příznivém počasí. Dalším důvodem pro pořízení solárních panelů přitom může být i menší dopad na životní prostředí.

Výběr velikosti, výkonnosti i počtu solárních panelů

Pokud chcete, aby byl solární ohřev vody efektivní, musíte správně zvolit druh panelu, jeho velikost, výkonnost, ale i celkový počet zařízení. Záleží na množství vody, kterou budete ohřívat, ale třeba i na způsobu instalace a celkové vzdálenosti panelu od místa, kde bude ohřátá voda skladována. Všechno tohle jsou parametry, které je dobré vzít v úvahu při výběru ideálního solárního panelu. Vzhledem k dnešním již příznivějším cenám se však stále jedná o velmi zajímavou investici do budoucna.

Rate this post
Sdílejte