S kombinováním barev v interiéru opatrně

S kombinováním barev v interiéru opatrně

Sdílejte

shutters 7304737 640

Zařizování interiéru není nic snadného ani rychlého, na tom se shodneme všichni. Zejména pokud nevíte, po jakých barevných odstínech sáhnout v obývacím nebo jiném pokoji. Záclony pověšené na garnýžích mohou mít podobu různou, ostatně i to vás do jisté míry znepokojuje, když si nemůžete pořídit ani tento základní bytový textil. Zeptali jsme se proto bytových architektů, čím se při hledání těch pravých barev řídit.

S kombinováním velmi opatrně

I když platí, že bychom se při výběru ideálních barev měli cítit především dobře (a řídit bychom se měli svými vlastními pocity), v žádném případě bychom neměli dovolit, že se soustředíme na více jak tři barvy. Tři jsou maximum, shodují se odborníci. Zatímco jedna by měla v interiéru převládat, druhá je doplňujícím a třetí jen jemným zpestřením, respektive kontrastem.

Nebojíme se kombinovat teplé barvy se studenými, ale se v tomto necítíte jistě, kombinujte teplé s teplými a studené se studenými. Oranžová bude prakticky vždycky dobře ladit se žlutou, stejně tak zelená bude ladit s modrou.

V případě menších prostor hledáme takové barvy, které jsou spíše světlejší a které mají tendenci opticky prostor zvětšovat. Tmavé odstíny fungují přesně opačně, tak pozor na to.

Studené nebo teplé barvy?

Při zařizování interiéru by vám bezesporu pomohlo to, že se vyznáte v tom, jaké barvy jsou teplé a jaké jsou naopak studené. Co barva, to konkrétní působení na člověka. Barevné odstíny mají své poselství, svou symboliku a každá barva konkrétně ovlivňuje člověka.

Například teplé barvy jsou správnou barvou pro ty, kteří milují příjemnost, optimismus. Jsou právě optimistické, podporují komunikaci, konverzaci, kreativitu, navíc dokážou zvýšit chuť k jídlu (i proto se volí do jídelen).

Co se týče studených barev a studených tónů, ať už jsou tmavé nebo světlé, působí na člověka spíše relaxačně, uklidňujícím dojmem. Kromě toho umí podpořit lidské soustředění, a tak si nachází cestu hlavně do domácích pracoven.

Rate this post
Sdílejte