Kuchyně a kuchyňské kouty aneb Pro co se rozhodnout?

Kuchyně a kuchyňské kouty aneb Pro co se rozhodnout?

Sdílejte

18710012 14 m02

Přemýšlíte o tom, jak si zařídíte svoji novou kuchyni? Ať už jde o kuchyni v bytě nebo rodinném domě, v každém případě jde o jednu z nejdůležitějších místností v domě, takže její výběr ani zařízení není radno podcenit. Budete v ní trávit dlouhé minuty, někdy třeba i hodiny, tak ať je to příjemně strávený čas.

Proč je kuchyně jedna z nejdůležitějších místností?

Kuchyně, obývací pokoj a místo na spaní by měly být v každém bytě, prostě a jednoduše se bez nich neobejdeme. V obývacím pokoji můžeme odpočívat, v ložnici v noci spíme, no a v kuchyni si připravujeme jídlo, je i místem, kde se dobře povídá, zatímco vaříte.

Kuchyň přizpůsobte svým možnostem

Jaké jsou vaše prostorové možnosti? Můžete si dovolit kuchyň, obývák i ložnici jako samostatné místnosti, nebo vás limituje prostor a musíte kuchyň propojit s obývákem, nebo dokonce ještě v obývacím pokoji mít rozkládací pohovku, která přes den slouží jako sedačka a večer se promění v postel?

Samostatná kuchyň je fajn

Pokud vám to dispozice bydlení dovolí a máte dostatek prostoru na to, abyste si zařídili samostatnou a dostatečně velkou kuchyň, můžete si gratulovat. Ono se to asi nezdá, ale vybavení kuchyně se časem rozroste natolik, že se bude hodit každý centimetr, který máte k dispozici. Je na vás, zda si vyberete některou ze sériově vyráběných kuchyní, nebo si necháte sestavit tu svojí na míru, vždy ale mějte na paměti, že úložné prostory nesmíte podcenit.

Víte, že kuchyňská linka může mít mnoho podob? Podle velikosti prostoru se můžete rozhodnout mezi:

  • Jednořadou kuchyňskou linkou, která je ideálním řešením do úzkých místností, panelákových kuchyní nebo do studentských pokojů.
  • Kuchyňskou linkou do L, která se skládá ze dvou částí spojených rohovou skříňkou a vy tak využijete i roh místnosti, se kterým si často nevíme rady.
  • Kuchyňskou linkou do U, která se osvědčila zejména v bytech, kde máte dostatek prostoru.
  • Kuchyňskou linkou s ostrůvkem, který může posloužit jako varná zóna, odkládací plocha i jako stolek, kolem kterého mohou hosté nebo členové rodiny sedět a povídat si s vámi.

home h42 lacklaminat anthrazit matt 413

Kdy je lepší vsadit na kuchyňský kout?

Za kuchyň se považuje samostatná obytná místnost, kterou si vybavíte tak, abyste v ní mohli vařit a připravovat pokrmy. Kuchyňský kout je jen součástí obytné místnosti, není oddělen žádnou zdí. Hitem moderní doby je kuchyňský kout v kombinaci s jídelnou nebo obývacím pokojem, kdy kout plní roli kuchyně. Výsledkem takového propojení je nejen úspora místa, ale také možnost být si s ostatními nablízku i během vaření.

Počítat ovšem musíte s tím, že kuchyňský kout musíte dobře uspořádat, zapomenout tu nesmíte ani na digestoř, zápachy z kuchyně se totiž snadno přenesou do obýváku nebo jídelny, což nemusí být zrovna příjemné. O tom, že když přijde návštěva, kterou usadíte v obýváku, vám uvidí do kuchyně a vy před ní neukryjete ani kupu špinavého nádobí, se asi zmiňovat nemusíme. Na druhou stranu, vše je o uspořádání kuchyně a jejím vybavení, když si na tom dáte záležet, necháte si třeba poradit i od odborníků na kuchyně, výsledek vás může příjemně překvapit.

Víte, že k oddělení kuchyně od obývacího pokoje nebo jiné části bytu, se nejčastěji používají různé ostrůvky nebo barové pulty? Jedna místnost pak plynule přejde v druhou a celkový dojem je dokonalý.

Rate this post
Sdílejte