Jak vyčistit žehličku od vodního kamene?

Jak vyčistit žehličku od vodního kamene?

Sdílejte

iron 5973861 640

Žehličku má doma prakticky každý. Nikdo totiž nechce chodit po světě v nepěkně pokrčeném oblečení. S dobrou parní žehličkou je možné dosáhnout kvalitního výsledku velmi rychle a snadno.

Ovšem ani s takovým vybavením nejde žehlení úplně samo. Navíc i tento druh žehličky je nutné alespoň jednou za čas vyčistit.

Problematické spáleniny

I když se člověk snaží sebevíc, dříve či později se asi každému poštěstí k povrchu žehličky alespoň trochu připéct potisk či rovnou část látky. A není vůbec nutné nechávat žehličku na prádle dlouho. Bohatě postačí prostě nastavit nevhodnou teplotu a problém je na světě i během rychlého žehlení.

Naštěstí se nejedná o nic neřešitelného. Hlavní je hned zanechat žehlení a přístroj okamžitě vypnout. Jakmile vychladne, je možné žehlící povrch začít zbavovat připálenin. Běžně se k tomuto účelu prodávají speciální přípravky, avšak kdo nechce moc utrácet, může zvolit i levnější domácí řešení.

Nejlepší je ocet

Jak vyčistit žehličku od spálenin bez profesionálních sprejů a gelů? Snadno, stačí použít ocet. Ocet je univerzální přípravek, který je možné běžně používat jak při vaření, tak i během čištění takřka čehokoliv, tedy i žehliček. Stačí do něj namočit kousek hadříku a krouživými pohyby pomalu odstraňovat špinavá místa.

Je však potřeba při čištění myslet na to, že je ocet velmi agresivní. Během čištění se může dostat do napařovacích otvorů a v extrémních případech dokonce poškodit i parní generátor. Proto je vhodné používat ho jen malé množství.

Vodní kámen

Aby letitá napařovací žehlička fungovala stejně dobře jako za mlada, je potřeba ji pravidelně zbavovat vodního kamene. I v tomto případě je dobré použít všemocný ocet.

Je potřeba ho smíchat v poměru 1:1 s vodou, nalít do nádržky a chvíli nechat žehličku zapnutou. Následně už jen stačí nádržku vyčistit čistou studenou vodou.

Rate this post
Sdílejte